Luister
muziek
1 december 2020 - 11:25
Deel dit artikel:

Maikel van Stiphout uit Valkenswaard is archeoloog: ‘Ik wil steeds iets nieuws leren’

Na het maken van een groepswerkstuk over Egypte in de brugklas, wist Maikel van Stiphout uit Valkenswaard dat het vak archeoloog het helemaal voor hem was.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - -
Advertentie

Geboren in Eindhoven en getogen in Valkenswaard. Als 12-jarige leerling op de havo van Hertog Jan College vond Maikel het in eerste instantie naar eigen zeggen ‘oersaai’, dat hij over de Egyptische archeologie een poster moest maken met een paar anderen. Het werd een bepalende ommekeer. Zowel het thema ‘woestijn’ als het samenwerken in een groepje kwamen terug toen hij voor zijn studie op de Faculteit der Archeologie van de universiteit van Leiden naar een opgraving in Jordanië ging.

Dat vijfjarig project, dat voornamelijk over grafheuvels ging, heeft veel indruk bij hem gemaakt. Het vele fysieke werk in het veld, maar ook de precisie van documenteren, fotograferen, locatie bepalen met gps en omzetten naar database. “Het is een teamsport”, vertelt Maikel. Afhankelijk van de grootte van het project, zijn ze meestal met een projectleider en zo’n acht tot tien veldwerkers. Ze moeten hun eigen boodschappen doen, koken en opruimen. En ook onderweg, bij autopech, wat in rotsachtig gebied regelmatig voorkomt, heb je elkaar nodig. “Ook al hebben we wel apparatuur dat de weersomstandigheden in de gaten houdt, je kan toch in een zandstorm terecht komen.” Het team is goed op elkaar ingespeeld, omdat ze zowel tijdens als na het werk tijd met elkaar doorbrengen.

Opleiding
Om zijn propedeuse HBO te halen, heeft hij een jaar aardrijkskunde gestudeerd, zodat hij naar de universiteit kon. “Veel mensen vragen waarom ik toen geen geschiedenis ben gaan volgen, maar daar heb je als archeoloog niet direct wat aan.” In zijn specialisatie koos hij voor osteologie en ‘archeologie van het Nabije Oosten’. Osteologie is de wetenschappelijke studie met betrekking tot de botten en opbouw van het skelet. Een belangrijk onderdeel in het werk van een archeoloog.

Enge dieren
Tussen de stenen bij de opgravingen in het buitenland treffen ze ook wel eens andere vondsten: schorpioenen, spinnen en slangen, allerlei soorten die al dan niet giftig zijn. Bij een beet of steek is het van belang snel te handelen, het desbetreffende dier te vangen of te herkennen, zodat de juiste remedie gezocht kan worden. Enige medische kennis hebben ze wel, maar directe hulp in een ziekenhuis of van een arts is meestal ver weg. “Ik heb een keer een hoornadder aan mijn broek gehad”, vertelt Maikel. Gelukkig beet deze in het textiel, anders was het waarschijnlijk verkeerd afgelopen.

Archeologie in Nederland en België
Maikel is vorig jaar afgestudeerd onder andere rondom Leuven, Antwerpen en hier in Brabant in Sint-Michielsgestel aan het werk. Een andere professor die hem geïnspireerd heeft is Wil Roebroeks, die ‘de vroege menssoorten’ doceert en een boek over de oermensen in Nederland heeft geschreven. Momenteel zit hij doordeweeks intern bij een prehistorische opgraving in de buurt van Arnhem. Vondsten uit de steentijd, in de overgangsperiode van ‘jagers-verzamelaars’ naar ‘eerste landbouwers’.

Dat hij vroeger zo’n vijf uur moest reizen met het openbaar vervoer tussen Valkenswaard en Leiden en weer terug, heeft hem geholpen om te concentreren met de studie. “In de trein heb ik heel wat dikke boeken samengevat”. Hij houdt ervan om nieuwe dingen te leren. Zo heeft hij onlangs zijn vorkheftruckcertificaat gehaald. “In het project waar ik nu werk, is maar één collega die daarmee mag rijden. Dus als hij er niet is, liggen bepaalde werkzaamheden stil.” Nu kan Maikel het overnemen. Praktisch en slim. Tijdens zijn tijd in Jordanië rondom de berg Jebel Qurma, waarvan hij vele mooie fotoboeken heeft, heeft hij wat Arabisch geleerd. Dat kwam goed van pas als ze boodschappen moesten doen, een uur rijden verderop, of contact maakten met de bedoeïen.

Hobby’s
Heeft deze veelzijdige duizendpoot überhaupt tijd voor een hobby? Maikel heeft gelukkig ook tijd om aan zijn andere passie, vliegeren, te besteden. Hij maakt de vliegers zelf “en af en toe met de hulp van ons mam”, zegt hij met Brabants accent. Graag bezoekt hij met vrienden vliegerfestivals in Engeland, India, Denemarken en als corona geen roet in het eten had gegooid, had hij nu op Bondi Beach in Australië gestaan. Naar muziek luisteren, zoals De Beatles, doet hij ook graag.

Wil je meer weten over archeologie, klik dan HIER.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie