Luister
muziek
2 december 2020 - 16:00
Deel dit artikel:

FOTOTRIP: Achterste Brug is het prachtige gehucht van onze gemeente

Het gehucht Achterste Brug is een Valkenswaards beschermd dorpsgezicht. Straten als de Hoeverdijk en de Achterhoek liggen verscholen in de uithoek van onze gemeente, tegen het natuurgebied Plateaux. We kijken er deze 34ste Fototrip door Valkenswaard naar.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De foto’s van deze serie geven een fraaie blik op de schoonheid van de bebouwing op dit kruispunt van oude wegen. Zeven panden staan samen met de openbare ruimte te boek als een waardevol gebied met grote cultuurhistorische waarde. De boerderijen, enkele daarvan zijn al eeuwen oud, laten veel zien van agrarische architectuur van toen, zoals de boerderij op de Achterste Brug 14.

Uniek
De gemeente schrijft in haar motivatie: “Oude buurtschappen zijn tegenwoordig zeldzaam, omdat veel van deze gebieden inmiddels door de gemeenten zijn opgeëist voor woningbouw. Het feit dat een van de boerderijen aan de Achterste Brug in het verre verleden als stopplaats voor de postkoets heeft gediend is bovendien bijzonder. De schoorsteen op deze boerderij - Achterste Brug 14 - is qua vormgeving en het verhaal dat hierbij hoort, noemenswaardig. Het maakt de buurtschap nog unieker om te behouden.”

Ontdekken
Zeer de moeite waard om op een mooie herfst- of winterdag dit gebied te (her)ontdekken. Zoek ze maar eens op: de bijzondere stenen schoorsteen of de ingemetselde waterpeilsteen. Bekijk alle foto's hieronder of -boven.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie