Luister
Live
13 januari 2021 - 16:00
Deel dit artikel:

FOTOTRIP: Valkenswaard heeft tal van straatmeubilair

Met straatmeubilair worden voorwerpen bedoeld die helpen om het verkeer veiliger te maken, om allerlei informatie geven of om de omgeving te verfraaien. Maar ook gebruiksvoorwerpen die aan de openbare weg te vinden zijn, vallen hier onder. Er zijn wel dertig verschillende typen straatmeubilair, waarvan deze week tien Valkenswaardse voorbeelden in onze Fototrip door Valkenswaard.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

#1
Een Amsterdammertje, hier bedoeld om auto’s te weren uit het winkelcentrum dat een voetgangersgebied is.

#2
Grote bakken van cortenstaal zijn gevuld met bloemenaarde voor frisse bloemetjes en bomen langs de Eindhovenseweg.

#3
Als er een fiets valt, rollen ze allemaal tegen de vlakte. Deze fietssteunen verhinderen dat ze omvallen. Ook kan een kettingslot hier gemakkelijk gebruikt worden.

#4
De elektriciteitskast, ook type peperbus genoemd, bevat allerlei apparatuur voor de stroomvoorziening en mag in sommige gevallen ook gebruikt worden als aanplakzuil.

#5
Deze houten zitbank heeft een flinke grote afmeting, in tegenstelling tot de meeste andere zitbanken in het dorp.

#6
Het bronzen beeld van de sigarenmaker is ter verfraaiing van de openbare weg en geeft bovendien op de sokkel informatie over het onderwerp, dat zo typisch is voor Valkenswaard.

#7
Deze putdeksel bevat een afbeelding van koning Willem-Alexander en koningin Máxima met het jaartal 2013, het jaar van de inhuldiging.

#8
Het watertappunt van Brabant Water is te vinden op de Markt, nabij de pastorie. Een tekst in het plaveisel vertelt wie het tappunt hebben aangeboden.

#9
Informatieborden wijzen de weg naar instellingen, musea, kantoren, kerken en noem maar op.

#10
Eén van de vele gedichtentafels. In een opengeslagen boek zijn twee gedichten te lezen. Er zijn er bijna dertig, waarvan één bij de kerk in Handel.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug