Luister
muziek
12 Januari 2021 06:42
Deel dit artikel:

Amerikaanse Stephanie reisde wereld over en belandde in Valkenswaard

Deze week de tiende editie uit de serie over inwoners die in een ander land zijn geboren en nu in Valkenswaard wonen. Centraal in het verhaal van vandaag staat Stephanie De Ganon-Bremer van de Koetsierwei. “Nooit meer terug geweest naar mijn geboortestad.”

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

“Mijn Nederlandse taal is horrible, en daarom kunnen we het best in het Engels met elkaar spreken.” Zo opent de Amerikaans-Nederlandse Stephanie het online interview voor Valkenswaard24. “Ik heb een dik Amerikaans accent. Bovendien: als ik ergens ben en begin te praten, schakelen de mensen bijna automatisch meteen over in het Engels.”

Stephanie wordt geboren in 1948 en krijgt nog vijf broertjes en zusjes. Ze vertelt: “Cleveland ligt aan een groot meer, het Lake Erie aan het merendistrict. Er is veel groen in de omgeving en Cleveland had vroeger staalindustrie. Veel inwoners komen uit Italië, Ierland en Slowakije. De stad is onder meer beroemd vanwege ziekenhuis Cleveland Clinic. Eén van de grootste klinieken van de wereld is hier te vinden.

Etsen
Na drie maanden moet het gezin Cleveland al verlaten omdat de vader, chemisch ingenieur en gespecialiseerd in vetten en oliën, van standplaats moet veranderen. Stephanie somt een indrukwekkende lijst op van plaatsen en staten waar de familie gewoond heeft: Memphis, Chicago, Wisconsin, New Jersey, Virginia, Connecticut (University of Hartford Art School), Cleveland en Boston. Gedurende deze periode ziet ze kans om een kunststudie te voltooien in etsen.
In 1972 trouwt Stephanie met Stuart, die werkt in de reclame en samen trekken ze naar Boston. “In 1973 wordt Madrid de nieuwe plek voor mijn man, dus was het weer verhuizen, ditmaal naar Europa.” Na Barcelona, Madrid en Milaan gaat manlief alleen naar Jakarta, zodat zoon Peter in Milaan onderwijs kan blijven volgen.

Hersenvliesontsteking
“In 1987 komt er een aanbod voor een nieuwe onderneming in Nederland en daarom verhuisden we naar Valkenwaard. Mijn man was 24 jaar ouder dan ik en was op dat moment bijna 63 jaar. Na korte tijd werd zonder ons medeweten de onderneming opgeheven.” Toch komt er weer een job om de hoek kijken in de regio op het gebied van marketing. “In 2004 planden we een reis naar Amerika voor familiebezoek. Mijn man werd ziek en verbleef er 3,5 maand in het ziekenhuis met hersenvliesontsteking. Eenmaal weer in Valkenswaard terug kwam hij in het verpleeghuis en stierf tien maanden later, in 2007.”

Meertaligheid van Nederlanders
Op de vraag hoe haar ervaringen zijn als ze zich vestigt in Valkenswaard, zegt ze enthousiast: “Het leek wel een rollercoaster. Na Italië was het moeilijk om hier te wennen. Alle wegen zijn hier zo recht. Er is helemaal geen verkeer, op straat is niemand te zien.” Het grootste geluk voor Stephanie is de meertaligheid van de Nederlanders. Ze kan gemakkelijk in het Engels converseren, wat het wel moeilijker voor haar maakt om de Nederlandse taal te leren. “Ik kan Spaans lezen, Italiaans en Nederlands. Maar spreken is een stuk moeilijker.”
Stephanie zegt van haarzelf dat ze geen doorsnee-Amerikaanse is. “De meeste Amerikanen spreken perfect Nederlands, maar ik ben een uitzondering.”

Vurige wens
Gelukkig heeft ze goede buren en wordt ze zelfs uitgenodigd voor een etentje. “Maar er zijn ook mensen die misschien wat bang zijn om met me te praten, vanwege mijn Engelstalige achtergrond”, bekent ze eerlijk. Steevast komt de Valkenswaardse naar het English Café Valkenswaard waar mensen komen die graag Engels willen spreken. Stephanie: “Een Nederlands Café Valkenswaard is er wel geweest, maar is inmiddels opgeheven, helaas. Mijn vurige wens is om beter Nederlands te kunnen gaan spreken.”

Op de vraag welk voorwerp uit haar kinderjaren haar erg dierbaar is, laat ze voor de camera een klein konijntje zien. “Dit is heel lang geleden gemaakt door mijn broer toen hij op de lagere school zat.” Bij nader inzien kiest Stephanie tóch voor een foto van haarzelf met haar zoon Peter. Een Nederlandse naam, omdat uit een aantekening in een oude bijbel blijkt dat de oorspronkelijke familie van Stephanie eeuwen geleden uit Drenthe afkomstig blijkt te zijn.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie