Luister
Live
13 januari 2021 - 11:15
Deel dit artikel:

‘De passie voor fotocamera’s heb ik al meer dan 30 jaar’

Aan de Schutterwei in Dommelen zit een zeer enthousiaste Pierre van Hout (61) aan tafel. Hij vertelt gepassioneerd over zijn fotocamera’s. In de huiskamer een vitrine vol en een kamer op de verdieping waarin honderden fotocamera’s staan opgesteld, samen met allerlei voorwerpen die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, de tweede hobby van Pierre.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Voordat Pierre zijn mancave laat zien waar hij zijn fototoestellen koestert, presenteert hij koffie en vertelt over de tijd dat hij nog aan de Geenhovenseweg woonde, zoals die straat toen heette. “Ik heb toen al veel verzameld, zoals metalen plaatjes van fietsmerken, sigarenbandjes, speldjes en lucifermerken. Mijn ouders maakten foto’s tijdens vakanties en bij sociale gelegenheden. Op een gegeven moment wilde mijn moeder het toestel meegeven voor de rommelmarkt. Daar heb ik toen een stokje voor gestoken”, zegt hij lachend. Vanaf dat moment ontluikt de drang om ook kiektoestellen te gaan verzamelen.

Ereplaats voor Brownie
“Ik begon met analoge camera’s”, legt de gastheer uit. “Toestellen waar eerst een fotorolletje in moet.” Hij wijst naar een fotocamera die in de huiskamer aan de muur hangt. Het is een rechthoekige doos met een naar binnen getrokken lens of beter; het objectief. “Da’s de Kodak, type Brownie Six-20 Model F van ons thuis, vroeger”, zegt Pierre. Boven op de camera een groot ouderwets flitstoestel waar lampjes in passen die maar één keer te gebruiken zijn. Geen wonder dat deze camera een ereplaats heeft, naast een vitrine met diverse soorten en maten. Pierre opent het deurtje van de glazen kooi en neemt liefdevol een Tahbes-camera in zijn handen. “Deze is uit de vijftiger jaren en er zijn tien varianten, die ik natuurlijk alle tien wil hebben.”

Fotorolletjes
Over elk toestel heeft Pierre wel iets te melden. “Kijk, deze is een Philips, gemaakt van bakeliet. De flitscamera is speciaal ontwikkeld om zo veel mogelijk flitslampjes te kunnen verkopen.” Natuurlijk neemt de fotografie een enorme vlucht als flitslampjes het daglicht enigszins kunnen vervangen.

Dan wordt de hobbyruimte boven bekeken. Hier staat een indrukwekkende hoeveelheid toestellen in allerlei soorten en maten. Vooral de toestellen met een blaasbalg trekken de aandacht. Maar er staan ook modernere exemplaren waar soms een fotorolletje naast staat uit grootmoeders tijd. “Soms krijg ik een toestel waar nog een rolletje in zit. Ik maak dan nog enkele foto’s zodat het rolletje vol is en laat het vervolgens ontwikkelen. De persoon die de camera weggaf vraagt dan om de eigen foto’s.”

Ontwikkelen en afdrukken
Achter de deur van een ingebouwde kast staan nog eens heel veel toestellen. Op ooghoogte een serie die allemaal hetzelfde zijn, alleen van kleur verschillen. “Deze witte is speciaal gemaakt vanwege het huwelijk van een Engelse vorst”, zegt Pierre en wijst vervolgens op een Laica uit 1898 die onderin staat. “Er waren ook camera’s met ingebouwd fotorolletje. Dan moest je camera en al inleveren en haalde de fotograaf er het rolletje zelf uit, ontwikkelde en drukte de foto’s af, zette er weer een nieuw rolletje in en dan kreeg je je camera terug.” Wonderlijk om alle objecten verzameld te zien op al die stellingplanken.

Dan komt ook de andere liefhebberij van Pierre naar voren: de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb daar allerlei voorwerpen van. Allereerst diverse camera’s uit die periode, maar ook originele helmen, insignes en andere herinneringen aan die tijd.” Tussen de voorwerpen liggen ook naslagwerken en boeken uit de veertiger jaren. “Ik studeer niet alleen op fotocamera’s, maar ook op Wereldoorlog II”, aldus Pierre en wijst op een gasmasker uit die periode.

Vraag en aanbod
Op de vraag hoe de verzameling van 350 toestellen is ontstaan, zegt hij: “Als ik alle camera’s had bewaard die ik gehad heb, stonden er hier misschien wel 3.000. Ik krijg er regelmatig, soms belt er iemand op, soms worden ze toegestuurd en via-via kan het snel gaan, zeker na een advertentie in het Eindhovens Dagblad.” Soms verkoopt Pierre tien camera’s om vervolgens één andere aan te kopen. Zijn vrouw vindt de collectie ook geweldig, ook al staat de vitrine in de kamer, hangt er een aan de muur, staan er een paar op de vensterbank en staat de bovenkamer helemaal vol. “Ik probeer ons kleinkind ook iets mee te geven van mijn hobby. Ik ben benieuwd wanneer ik deze kamer moet afstaan als logeerkamer voor de kleine.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug