Luister
muziek
15 januari 2021 - 11:15
Deel dit artikel:

Beerenpad voor familie Beerendonk dat weg in 2013 verharde

Op sommige plekken binnen de gemeente Valkenswaard tref je een straatnaambord aan met een naam die niet tot de officiële straatnaamgeving van de gemeente behoort. Deze week deel 26 in deze serie, met het bord 'Beerenpad Beheerder Sinds 2013'.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het blauwe straatnaambord staat aan de Kapelweg in Borkel, aan het begin van een verharde inrijlaan. Hier heeft uw correspondent zestien jaar geleden leren fietsen op de hoge bi, gekocht bij de fameuze Toon Luijbregts. De huidige bewoonster komt naar buiten en begint enthousiast te vertellen. "Wij heten Beerendonk. Toen wij hier kwamen wonen was dit pad onverhard. Mijn man bouwt auto’s om van geel naar grijs en klanten moesten vaak door de modder." Het echtpaar Beerendonk legt daarom een verhard pad aan.

Historische rijwielen
Zodra het pad gereed is, wordt de zoon van Luijbregts, Teun, uitgenodigd, om het pad officieel te openen. “Toen hebben we dit bordje laten maken.” In 2013 komt de familie Beerendonk aan de Kapelweg wonen terwijl het pad rond 2016 daadwerkelijk is verhard.

Natuurlijk gaat het tijdens de ontmoeting even over de schitterende historische fietsen die Toon Luijbregts hier in zijn museum bewaarde. “Zijn ze niet allemaal verkocht aan Friesland ergens? Toen wij hier kwamen wonen bleven er een stuk of drie achter, die we goed bewaren.”

Feestje
Mevrouw Beerendonk herinnert zich nog dat het tijdens de aanleg van het pad bloedheet was. “Nadat de stratenmaker klaar was met de 600 vierkante meter, vond de opening plaats waarbij de keienlegger en de familie, en dus ook Teun, aanwezig waren. We hebben meteen daarna een klein feestje gebouwd.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie