Luister
muziek
19 januari 2021 - 06:11
Deel dit artikel:

Valkenswaardse kunstenares Dieke Venema gaat door ondanks uitgestelde tentoonstelling

We praten met kunstenares Dieke Venema uit Valkenswaard. Ook al wordt de opening van haar tentoonstelling door de nieuwe coronamaatregelen uitgesteld, Dieke blijft aan het werk.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

Geboren in Barneveld en voor haar studie bij Hogeschool voor de kunsten ArtEZ in Zwolle terechtgekomen. Maar het kunstwereldje is groter. Ze is ook werkzaam en woonachtig geweest in onze hoofdstad. “In Amsterdam is alles dichtbij, hier moet je echt reizen om iets te zien.” En ‘hier’ is Valkenswaard, waar ze voor de liefde naartoe is verhuisd en waar haar man Jesse een ontwerpbureau heeft. Heel erg wennen hoefde Dieke niet, ze is niet echt een stadsmens en houdt van een landelijkere omgeving met veel natuurgebieden. “Ik vind Valkenswaard een leuk dorp, waar veel georganiseerd wordt en het levendig en gezellig is.”

Vaardigheden en materiaal
We mochten alvast een kijkje nemen op de locatie waar Dieke momenteel aan het werk is. De stellage die op haar wacht als ze op haar fiets naar de ‘De Fabriek’, voormalig boekbinderij, in Gestel in Eindhoven rijdt, neemt de gehele beschikbare ruimte in beslag. Je kan er helemaal doorheen lopen en het vanuit allerlei hoeken bekijken. Her en der staat gereedschap, zoals bijvoorbeeld een lasapparaat.

In de opleiding, maar met name ook tijdens opdrachten, is het leren van diverse technieken en werken met verschillende materialen aan bod gekomen. Brons, keramiek, beton, 3D-prints, of zoals nu met staal en de bekleding van het grootschalige kunstwerk met papier-maché. “Voorheen maakte ik veel beelden die op zich stonden en een bepaalde geslotenheid en ingetogenheid hadden. Nu is er meer openheid in het werk.” Diekes veelzijdigheid in materiaal en techniek is ook te zien in de werkstukken van 2013 tot nu op haar website.

Inspiratie
De visie en denkwijzen van de christelijke filosoof Kierkegaard is onder andere een inspiratiebron voor haar. Niet een specifieke quote van hem, maar de onderzoekende houding die hij aanneemt ten opzichte van het leven en geloof. Existentiële vragen hoe hij leerde omgaan met het ongerijmde in het mens-zijn. Daarin kan ze zich wel herkennen. Diekes werk is echter niet per sé een vertaling van een inwendig psychologisch proces. “Je zou kunnen zeggen dat ik geïnteresseerd ben ín en geïnspireerd dóór daadkracht en het ongerijmde”, vertelt Dieke.

Altijd bezig
Creativiteit is haar werk. Heeft een kunstenaar eigenlijk ook andere hobby’s? “Ik lees graag en Jesse en ik zijn ook wel aan het klussen in huis, ook al heb ik daar na een dag in het atelier niet altijd zin in.” Als ik begrijpend daarop knik, zegt ze: “O ja, en ik doe ook een cursus potten bakken, waar ik veel van leer.” Leren en creëren gaat altijd door, ook al zijn musea en tentoonstellingen nog gesloten. Je kan de kunstenaar uit de kunstomgeving halen, maar niet de kunst uit de kunstenaar. En dat is maar goed ook.

Wie de tentoonstelling van Dieke wil gaan bekijken, moet nog even geduld hebben. Hou Valkenswaard24 in de gaten of neem alvast een kijkje op diekevenema.nl en defabriekeindhoven.com.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie