Luister
muziek
25 januari 2021 - 11:14
Deel dit artikel:

Valkenswaard krijgt recycle-center en kringloopwinkel aan John F. Kennedylaan

Valkenswaard krijgt een eigen recycle-center en kringloopwinkel aan de John F. Kennedylaan. Stichting Verderest is al jaren actief in Budel, maar slaat de vleugels uit. Waarschijnlijk volgt ook gemeente Heeze-Leende.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Cranendonck24
Advertentie

De onduidelijkheid over de locatie aan de Nieuwstraat in Budel blijft. Al tijden speelt het idee om er een supermarkt te gaan verwezenlijken. Maar daar wil gemeente Cranendonck niet aan meewerken. Zij willen namelijk de supermarkten in het centrum houden. Daarnaast zegt Liebregts: “Dit is natuurlijk een ideale locatie voor ons. Ook veel Belgen weten de weg naar ons te vinden.”

Maar de Cranendonckse stichting Verderest wil stappen zetten op het gebied van hergebruik. “Toen we begonnen, gooiden we bijvoorbeeld een fotolijstje met een kras weg. Nu worden die ontmanteld en daar drie grondstoffen uitgehaald en verdwijnt het niet zomaar in de verbrandingsoven”, legt Liebregts uit. “Zo zijn we gaan kijken hoe we als organisatie zelf zo min mogelijk afval weggooien.”

Partners
En zo ontstond een samenwerking tussen de gemeentes en de bouw van een recycle-center aan de John F. Kennedylaan in Valkenswaard. Het ‘circulair ambachtscentrum’ noemt de bedrijfsleider het en daarbij komt ook een winkel. Daarnaast denken ze aan kleinere winkeltjes in de verschillende dorpskernen.
En de stichting wil zoveel mogelijk grondstoffen schenken aan partners. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een naaiclub, die knopen kunnen gebruiken. Of kunstenaars die nu bijvoorbeeld al bestek op komen halen en er iets moois van maken. “We zoeken ook mensen die iets van ons willen hebben en samenwerken. Een gepensioneerde fietsenmaker die een Syriër wil helpen met fietsen maken bijvoorbeeld.”

Ook de locatie in Cranendonck moet daarbij een rol gaan spelen. Liebregts: “Maar als we het circulair centrum hier in Budel uit willen breiden, dan hebben we meer ruimte nodig. Dan is deze vestiging te klein. Maar we gaan in ieder geval nooit meer weg uit Cranendonck.”

Ontmantelcentrum
Zo is er onder meer het idee van een ‘ontmantelcentrum’. Als voorbeeld neemt Liebregts een bankstel. “Daar kun je leer vanaf halen en dat kan gebruikt worden voor barbecueschorten of handtassen. Je haalt er ook hout, metaal en schuimt uit. Dat zijn allemaal nieuwe grondstofstromen.” En zo wordt er dus veel minder weggegooid.

Het kan volgens Liebregts ook zo zijn dat er twee locaties in Budel komen. Bij de ene wordt ontmanteld en hersteld. De andere is dan de winkel. “We zijn naarstig op zoek naar een nieuwe locatie, maar hebben nog niets op het oog.”

Grootte
Op 3 april wil Verderest de locatie in Valkenswaard openen. Dan is het recycle-center nog niet klaar, maar de winkel wel. Daarnaast halen ze nu al spullen op in Valkenswaard en omgeving. “Twee dagen per week rijden we alleen maar in gemeente Valkenswaard.”
De locatie in Valkenswaard is 4000 vierkante meter groot. Het winkelgedeelte zo’n 1800 en kantoor en werkplaats ongeveer 2200 vierkante meter. Ter vergelijking: De locatie in Budel is in totaal 2500 vierkante meter groot. Waarschijnlijk volgt in de nabije toekomst ook nog een vestiging in gemeente Heeze-Leende.

Spullen aanbieden
Wil je ook spullen aanbieden aan stichting Verderest, dan kun je dat op de volgende manieren doen:
- Afgeven: de deur ‘inname goederen’ is geopend in Budel.
- Ophalen: Bel voor het maken van een afspraak naar 0495-497808. Verderest is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur.
Meer over het inleveren van spullen lees je HIER.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie