Luister
muziek
29 januari 2021 - 06:08
Deel dit artikel:

Vleermuis stagneert nieuwbouwplan De Valkenier

De ontwikkeling van nieuwbouwplan De Valkenier aan de Parallelweg-Noord in Valkenswaard is weer een stapje dichterbij gekomen. Het voorontwerp van het bestemmingsplan ligt namelijk digitaal ter inzage voor en bestaat uit 46 appartementen met parkeerkelder en 16 grondgebonden woningen. Maar een beschermde vleermuis heeft zijn intrek genomen in het achterste deel van het bedrijfspand en kan daardoor nog niet gesloopt worden. De uitvoering van het project schuift daardoor nog niet op.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De afgelopen maanden zijn er onderzoeken uitgevoerd en is er gewerkt aan de voorbereidingen voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Projectontwikkelaar Gebr. Van Stiphout meldt: "Op het terrein van de voormalige Driessen-autogarage is ondertussen een deel van het pand gesloopt. Voor de sloop van het resterende gedeelte heeft Provincie Noord-Brabant reeds een ontheffing afgegeven. Dit gedeelte wordt vanwege de aanwezigheid van een vleermuis in een later stadium gesloopt. De ontwikkelaar volgt hiermee de bestaande protocollen en wordt hierin bijgestaan door een gecertificeerd adviesbureau. Er is onder andere voor een nieuw onderkomen voor de vleermuis gezorgd door middel van vleermuiskasten. Door tijdig te anticiperen op de situatie is de planning niet in het gedrang gekomen."

Vleermuizenprotocol
Het is algemeen bekend dat aan het slopen van gebouwen waar beschermde diersoorten zijn aangetroffen, een vergunningsprocedure bij de provincie voorafgaat. Zodra deze rond is, kan de ontwikkelaar uit Sint-Oedenrode verantwoord aan de slag met de sloop van de resterende gevels die nog als een lastige kies op het terrein staan.

In Valkenswaard is al vaker gerekend met de vleermuis, zoals enkele jaren geleden bij de sloop van de gebouwen aan de oude gemeentewerf aan de Emmalaan. Ook bij Dommelseweg 7-9 zijn vleermuizen gesignaleerd tijdens onderzoek. Ontwikkelaars zijn dan gehouden aan het vleermuizenprotocol 2017, dat is opgesteld door het Netwerk Groene Bureaus (NGB), de Zoogdiervereniging, Dienst Landelijk Gebied (DLG) en de Gegevensautoriteit Natuur (GaN).

Woondromen
Van Stiphout heeft meer dan vijftig jaar ervaring in het ontwikkelen en bouwen van woningen en is met name gespecialiseerd in gebiedsontwikkeling en binnenstedelijke herontwikkeling. Om woondromen te verwezenlijken werkt men intensief samen met gemeenten, architecten, woningcorporaties en het bedrijfsleven.

Voor meer informatie over het project kun je de terecht op de projectenwebsite van de Valkenier: wonenindevalkenier.nl. Je kunt je hier ook inschrijven voor de digitale nieuwsbrief.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie