Luister
muziek
05 Februari 2021 11:25
Deel dit artikel:

De Proost neemt stokje over van De Lau en levert krentenmikken voor Striepersgat

Bakkerij De Lau levert en sponsort al jaren de overheerlijke krentenmikken voor de bewoners van alle verzorgingshuizen in Striepersgat. Maar omdat de bakkerszaak is gesloten, moet de Stichting Carnavalsviering Striepersgat uitwijken en vindt in Bakkerij De Proost aan de Willibrorduslaan in Valkenswaard een nieuwe partner om de belangrijke traditie voort te zetten.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Aan het woord is Arnoud Joosten, lid van de Raad van Elf. “We willen carnaval vanwege corona niet laten schieten. Er zit zo veel traditie in, dat we er alles aan doen om er dit jaar toch iets van te maken, maar dan op een heel andere manier”, vertelt hij. De overlevering wil dat de prins en de Raad van Elf bij de bakker de krentenmikken ophalen en gaan verdelen onder de verzorgingshuizen van Striepersgat. “Samen met de Jeugd vindt die verspreiding plaats.”

Gefilmd
Dit jaar zal de rondgang volgens Joosten opnieuw georganiseerd worden, maar op een ludieke manier. “Vanwege corona gaan we nergens naar binnen. Daarom hebben we gekozen voor een alternatieve manier van aanbieden. Deze ludieke wijze is nog even geheim, want we willen geen extra publiek trekken bij deze activiteit.” Wel verklapt hij dat het evenement zal worden gefilmd. “Na de Carnavals-ge-Mis zal RTV VOS die film op 13 februari gaan uitzenden, zodat iedereen achteraf tóch getuige kan zijn van datgene wat de stichting heeft uitgedokterd.” Bakker De Proost zal dertig krentenmikken gaan bakken en deze zullen door de Raad bij de zes huizen worden afgeleverd.

Steentje bijdragen
Bakker De Proost is blij dat hij iets kan doen voor het openbaar carnaval. “Ik hou eigenlijk helemaal niet van sponsoren, maar dit past precies in waar ik wel voor sta: alleen sponsoren voor het lokale verenigingsleven. Blijkbaar zijn de krentenmikken een traditie. Ik ken bijna de hele Raad van Elf, maar over deze gewoonte wist ik niks. Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen, doe ik dat graag. Ik neem graag het stokje van De Lau over.”

Intussen begint winkelbediende Riekie met het schoonmaken van de winkel. Robert is in deze buurt opgegroeid en is als bakker sinds 2003 aan de Willibrorduslaan 45 gevestigd. “Ik nam het over van bakker Vermeulen, want ik werkte hier al op mijn vijftiende. Ik heb hier mijn brommer bij elkaar gespaard. Bakker Peels was hier toen al weg.”

Het bakken duurt 4,5 uur
Inmiddels heeft Robert alle diploma’s op zak, zelfs de opleiding leraar heeft hij succesvol afgerond. Natuurlijk showt hij trots de bakkerij, waar het eigenlijk allemaal gebeurt. Een serie van acht ovens staat vooraan. Ernaast kneedmachines voor het deeg, de rijskast natuurlijk en een kar met verschillende etages vol met zwarte bakblikken. “Zo’n twee dagen van tevoren begin ik met het maken van de krentenmikken. Het bakken duurt 4,5 uur in totaal. Ik bak ongeveer 300 broden per nacht, dus ik ben wat gewend. Maar het krentenbrood maak ik nog echt met de hand. De machine draait wel het deeg, maar ik weeg het met de hand af en maak het op.”

Benieuwd hoe het zal gaan
Dan komt er een les in het bakken met rozijnen of met krenten. Volgens Robert, traditionele bakker in hart en nieren, worden in het noorden van ons land vaker krenten gebruikt, maar in het zuiden rozijnen. “Ik doe dat helemaal alleen en mijn vrouw en een knechtje helpen mee.” De krentenmik van Robert weegt 900 gram en de Valkenswaardse ondernemer is benieuwd hoe het zal gaan met deze carnavalsbroden. Vannacht om 00.00 uur is hij weer in zijn bakkerij paraat en vindt het fijn om met zijn passie bezig te zijn. “’s Nachts werken hou je niet vol als het alleen maar om de centen gaat. Maar ik versta de kunst om ongeveer 24 verschillende soorten brood op tijd in de winkel te hebben liggen. En daar is de handgemaakte krentenmik er één van.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie