Luister
muziek
6 februari 2021 - 22:21
Deel dit artikel:

Chinees-Indisch restaurant Bamboo Inn sluit na 36 jaar de deuren

Tak Kwai en Ting Kiu sluiten deze maand na 36 jaar definitief de deur van hun Chinees-Indisch restaurant aan Eindhovenseweg in Valkenswaard. Deze week de bijzondere twaalfde editie uit de serie ‘Mijn wieg staat in...’, over inwoners die in een ander land zijn geboren en nu in Valkenswaard wonen.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Centraal in het verhaal van vandaag staan dus Tak Kwai Cheung en zijn vrouw Ting Kiu Cheung Lee uit Hong Kong, van Chinees-Indisch restaurant Bamboo Inn. Tak Kwai: “Nooit tijd gehad voor hobby’s.”

Tegen het raam van het restaurant hangen enkele mededelingen: ‘Ingang Afhalen’. ‘28 Feb laatste dag!’. En ook een brief die begint met ‘Beste Klant’. Daaruit blijkt dat het kookvuur van het restaurant op het einde van februari definitief gedoofd wordt. Tak Kwai en Ting Kiu lopen richting de AOW-leeftijd. In de brief staat vermeld: ‘Ons doel om een betere toekomst op te bouwen voor onszelf en vooral voor onze zonen is gelukt’. Het echtpaar kijkt met een gelukkig gevoel terug na 36 jaar horeca in Valkenswaard. Alleszins de moeite waard om een gesprek aan te knopen.

Visser
Vanwege corona is het wat kil in het restaurant en de tafels staan er wat troosteloos bij. Aan de ronde tafel het echtpaar Cheung en hun zoon Hor Kin. Met een warm kopje koffie gaat het al gauw over de herkomst van het stel. “Ik kom uit Hongkong”, zegt de uitbater, “en ik woonde daar samen met een broer en twee zussen. Mijn vader was kok en moeder werkte in een textielfabriek.” Het leven van Tak Kwai verloopt prima en de kleine Cheung is gelukkig. De moeder van Ting Kiu is huisvrouw en haar vader is visser. Haar gezin woont samen met vier zussen en twee broers op het eiland Tung Ping Chau dat gezegend is met een mooie natuur.

Kok en bediende
Tak Kwai is zeventien jaar als hij naar Nederland komt. “Ik wilde iets nieuws zien. In Hongkong kreeg ik weinig kans om goed te leren. Sommige leraren hadden slechte leermethoden en daarom had ik geen zin om te leren. Ik ging bij mijn zus wonen in Leiden”, aldus Tak Kwai, die gaat helpen in de restaurantkeuken van zijn zwager. “Daar leerde ik koken en leerde ik in Venlo als bediende de Nederlandse taal.”
Ting Kiu komt naar Nederland omdat een broer van opa al hier woont en korte tijd later komt ook opa. Zoon Hor Kin legt uit dat opa vervolgens de hele familie naar een oom aan de Aalsterweg in Eindhoven laat emigreren voor een betere toekomst. “De meeste inwoners van het eiland waren al vertrokken naar allerlei andere landen in Europa”, zegt hij. In tegenstelling tot Ting Kiu maakt Tak Kwai moederziel alleen de overtocht.

Trouwen in Gemert
Na anderhalf jaar ontmoet Tak Kwai zijn toekomstige vrouw Ting Kiu en verhuist naar Gemert om wat meer te verdienen in een nieuw restaurant van de vader van Ting Kiu. De gastvrouw legt uit dat ze al voor de hele familie kookte toen iedereen nog op het eiland woonde. “Ik leerde het koken van mijn opa en in Eindhoven kwam ik in de keuken van mijn oom te werken”, zegt ze trots. In Gemert leert het paar elkaar kennen en er volgt na een jaar een huwelijk. Korte tijd later verhuist het paar naar Eindhoven en dan naar Valkenswaard, boven het restaurant aan de Eindhovenseweg. Tak Kwai en Ting Kiu nemen het Chinees restaurant over van de vorige eigenaar die het 3,5 jaar uitbaatte. Er worden twee zoons geboren. Er komen twee of drie koks in loondienst en er komt hulp in de bediening. Zij komt in de keuken, hij in de bediening.

Compliment
Meer en meer Valkenswaardenaren weten de weg naar de Eindhovenseweg te vinden en de zaak floreert. Op dat moment zijn er nog drie soortgelijke zaken in Valkenswaard. Het echtpaar Cheung geniet van de gasten die Bamboo Inn bezoeken en waarderen het zeer als gasten een compliment geven over het eten. Zo vliegen de jaren voorbij en volgens zoon Hor Kin begint de drukte, de stress en de fysiek zware arbeid zijn tol te eisen bij zijn ouders, naarmate ze ouder worden.

In 1993 wordt privé naar een stukje verderop verhuisd om wat afstand te creëren van het werk en meer ruimte te krijgen voor de kinderen. “We zijn maar één keer op vakantie geweest met het gezin, naar Duitsland, maar we hadden als voordeel dat onze ouders altijd nabij waren.” Hij kan er mee lachen en vervolgt dat vóór vorig jaar de gedachte opkomt bij zijn ouders om te gaan stoppen. Alles komt in een stroomversnelling en als de knoop wordt doorgehakt is drie dagen later het pand verkocht. Ting Kiu: “Ik heb vanaf mijn vijftiende in de keuken gestaan, het is nu mooi geweest.” Tak Kwai herhaalt nogmaals dat het echtpaar zo dankbaar is voor de mooie contacten, de trouwe klanten en de vriendelijkheid van de dorpelingen. “De loyaliteit is altijd fijn geweest.”

Zoon Hor Kin hoopt dat Valkenswaard massaal gebruik zal maken van het dankformulier voor zijn ouders, te vinden op de website. Zijn moeder wil graag ergens gaan werken, want ze heeft nog energie genoeg. Vader Tak Kwai begint met uit te rusten. “We gaan de klanten missen.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie