Luister
Live
21 februari 2021 - 16:00
Deel dit artikel:

Tweede Kamerverkiezingen in coronatijd; zo gaat dat

Op woensdag 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing. Ook in deze coronatijd kan iedereen gaan stemmen. Daarom zijn er dit jaar extra mogelijkheden om je stem uit te brengen.

valkenswaard24 / Gemeente Valkenswaard • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

Informatie over de Tweede Kamerverkiezingen in Valkenswaard kun je vanaf nu vinden op Valkenswaard.nl/verkiezingen. Hier vind je onder andere een overzicht van de verschillende stemlocaties en data en informatie over alle maatregelen die zijn getroffen om het stemmen voor iedereen zo veilig mogelijk te houden. Ook is er informatie over briefstemmen voor 70-plussers en hoe je iemand anders kunt machtigen om voor je te stemmen.

Voor alle andere informatie en vragen over stemmen in coronatijd kun je terecht op de landelijke website Elkestemtelt.nl.

Stempas
In week 7 heb je je stempas ontvangen. Op je stempas staat het adres van het stembureau dat het dichtst bij je in de buurt ligt. Je mag overigens kiezen voor een ander stembureau, als dat maar in Valkenswaard ligt.

Verloren, beschadigd of niet ontvangen
Bij het Klantcontactcentrum kun je persoonlijk tot uiterlijk vrijdag 12 maart 17.00 uur een vervangende stempas aanvragen. Neem je geldig legitimatiebewijs mee. Lukt dit niet? Stuur dan een e-mail naar verkiezingen@valkenswaard.nl.

Volmacht
Kun je niet stemmen op 15, 16 of 17 maart, dan kun je iemand anders voor je laten stemmen door een volmacht te geven. Elke kiezer mag maximaal drie volmachten aannemen. Een gemachtigde moet een volmachtstem altijd gelijktijdig met de eigen stem uitbrengen.

Een andere kiezer machtigen kan op 2 manieren:
1. Stempas omzetten in een volmacht
Voorwaarde is dat de gemachtigde persoon op 1 februari 2021 staat ingeschreven in de BRP in Valkenswaard en kiesgerechtigd is. Vul samen de achterzijde van de stempas in en geef hem samen met (een kopie van) jouw legitimatiebewijs mee aan de gemachtigde. Dit kan tot op de verkiezingsdag (17 maart 2021).

2. Schriftelijke volmacht
Wil je een kiezer buiten Valkenswaard machtigen, maak dan gebruik van een schriftelijke volmacht. Het formulier is verkrijgbaar bij het Klantcontactcentrum of je kunt het downloaden op de website valkenswaard.nl/verkiezingen. Het formulier moet uiterlijk vrijdag 12 maart 2021 17.00 uur bij het Klantcontactcentrum binnen zijn.

Stemmen in andere gemeente
Wil je je stem uitbrengen in een andere gemeente? Dan heb je een kiezerspas nodig. De kiezerspas kun je aanvragen tot vrijdag 12 maart 17.00 uur bij het Klantcontactcentrum. Neem je stempas en geldig legitimatiebewijs mee.
Doe je liever een schriftelijke aanvraag, dan kun je het formulier downloaden op de website valkenswaard.nl/verkiezingen. De aanvraag moet uiterlijk op vrijdag 12 maart 17.00 uur zijn ingediend bij het Klantcontactcentrum.

Thema-avond
Stemmen, hoe doet u dat? Op wie ga je stemmen? En die stemwijzer, die is al helemaal niet te begrijpen. Op woensdag 10 maart organiseert Stichting Steunwiel haar thema-avond over de verkiezingen. Tijdens deze avond:
• Helpen ze je door de stellingen van de Stemwijzer heen
• Geven ze uitleg hoe je moet stemmen
• Krijg je van Steunwiel (als je wilt) een pakket met informatie over de verkiezingen.

Vanwege de coronamaatregelen organiseert Steunwiel een live-uitzending waar je je voor kunt opgeven. Bij het opgeven ontvang je een toegangscode voor de uitzending. Geef daarbij ook je adres op, dan sturen ze ook een pakketje op met informatie over de verkiezingen. Tijdens de uitzending kunnen alle deelnemers vragen stellen.

Wanneer: Woensdag 10 maart 2021
Hoe laat: 20.00 uur tot 22.00 uur
Waar: Online
Deelname: Gratis
Aanmelden: aanmelden@stemmendoejezo.nl

Steunwiel is een stichting uit Eindhoven die mensen helpt met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. Kijk ook op de website: stemjijook.nl.

Verkiezingskranten
Vanaf nu liggen in de hal van het gemeentehuis twee speciale verkiezingskranten:
• Verkiezingskrant Gewone Taal
• Stem jij ook? – Verkiezingskrant

Je kunt ze afhalen tijdens de openingstijden of ze lezen op de website valkenswaard.nl/verkiezingen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug