Luister
Live
23 februari 2021 - 09:13
Deel dit artikel:

Weet jij al op wie je gaat stemmen? Hier een aantal hulpmiddelen

Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is al over zo'n drie weken. Weet jij al welk bolletje je met rood inkleurt op het stembiljet?

valkenswaard24 / Redactie • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie

Voor velen is het lastig om een keuze te maken uit alle partijen en politici. Bijvoorbeeld omdat ze weinig of geen interesse in politiek hebben en dus niet weten waar de partijen voor staan. Daarom hebben we een aantal mogelijkheden om je voorkeuren te testen op een rij gezet.

StemWijzer
Vergelijk jouw standpunten met die van de partijen op alle manieren. Dat is wat je op StemWijzer.nl kunt doen. Je krijgt een aantal stellingen voorgeschoteld waarbij je moet aangeven of je het daarmee eens of oneens bent of dat je daar geen mening over hebt. Aan het eind van de rit zie je welke standpunten van de politieke partijen het meest overeenkomen met die van jou.

NOS op 3
Bij NOS op 3 hebben ze overzichtelijk de grootste partijen op een rij gezet in een video van 45 minuten. In drie minuten per partij worden de belangrijkste punten van die partij belicht. Zo kom je er snel achter waar de partijen voor staan en welke bij je passen. De video is te bekijken op YouTube. Op dit moment wordt er dagelijks ook met politici gesproken door jongeren, op het YouTube-kanaal van NOS op 3.

Tv-debatten
De gebruikelijke tv-debatten zorgen altijd voor wat spektakel in de campagnes naar de verkiezingen toe. Mocht je er nog niet uit zijn, geen probleem. De tv-debatten kunnen je hierbij helpen.

RTL Verkiezingsdebat
Op 28 februari vindt de eerste plaats. Dan is het RTL Verkiezingsdebat. Saillant detail: de PvdA zal daar niet bij aanwezig zijn. De criteria die RTL aanhoudt zijn een optelsom van het aantal geprognotiseerde Kamerzetels volgens de Peilingwijzer en het huidige aantal Kamerzetels, en die uitkomst gedeeld door twee. De PvdA scoor hierbij te laag.
Het RTL Verkiezingsdebat wordt live uitgezonden op 28 februari om 21.15 uur op RTL 4.

NOS en EenVandaag
De overige debatten laten langer op zich wachten. Op maandag 15 maart organiseert EenVandaag een debat, maar ook dan mogen slechts zes partijen (net als bij RTL Verkiezingsdebat) deelnemen. Op 16 maart, een dag voor de verkiezingen, is het slotdebat bij de NOS, waaraan meer lijsttrekkers mogen meedoen.

Stemmen in coronatijd
De verkiezingen zijn op 17 maart. Maar ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart zijn in alle gemeenten een aantal stemlokalen geopend, vooral voor kiezers die als gevolg van het coronavirus tot de risicogroepen behoren. Meer over stemmen in coronatijd lees je HIER.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug