Luister
muziek
27 februari 2021 - 16:13
Deel dit artikel:

Stichting Wanda in Valkenswaard zet zich in voor Sierra Leone en zoekt sponsors

Aan het Wilhelminapark in Valkenswaard is Stichting Wanda gevestigd. Daar woont Josephine Smits-Davis met haar man. Geboren in Sierra Leone in 1965 en op 27-jarige leeftijd in Nederland komen wonen omdat het onrustig werd in haar moederland.

valkenswaard24
  / Redactie
Advertentie

Ze werd hier opgevangen door een echtpaar uit Valkenswaard. In juli 2002, inmiddels getrouwd, ging Josephine terug aan het einde van de burgeroorlog. Ze zag de verschrikkelijke omstandigheden waarin vooral vrouwen en kinderen moesten leven. Veel kinderen waren wees geworden en zonder begeleiding aan hun lot overgelaten.

Josephine’s hart werd geraakt en besloot om hulp te bieden. Ze wist anderen ook te overtuigen van haar opvattingen en zo ontstond het idee van het oprichten van een stichting genaamd Wanda, dat ‘het volk’ betekent.

Onderwijsprojecten
Samen met de hulp van diverse mensen uit de omgeving zette Stichting Wanda in 2003 een basisschool op in Dia in Sierra Leone. Een school voor voortgezet onderwijs volgde zo’n zes jaar daarna. Samenwerkingsorganisaties uit Sierra Leone zelf werken er ook aan mee. “Duizenden kinderen hebben inmiddels al onderwijs gehad in de afgelopen jaren”, vertelt Josephine met Engels accent. “Het is een zegen om te zien hoe ze zich ontwikkelen.” De behoefte aan een vervolg daarop is groot. En zo ontstonden de plannen voor een beroepsopleiding. Er werd een stuk grond aangekocht en bouwtekeningen gemaakt. “De hele gemeenschap werkt mee, maar ik moet er wel regelmatig heen om dingen in goede banen te leiden. Ik ben ondertussen een Nederlander geworden in mijn denken en doen. Structuur aanbrengen en ‘bovenop’ het project zitten is belangrijk”, vult ze aan.

Toekomst
Het gebouw van de DITI, Dia Institute of Technical Innovation, zoals de beroepsopleiding heet, is inmiddels al in vergevorderde staat. Door gesprekken met docenten en kinderen die Josephine heeft gevoerd, werd duidelijk dat er een groot verlangen is om doelgericht aan hun toekomst te werken. “Ze waren zo vastberaden, als ze zeiden dat ze dokter, monteur of bankier wilden worden. Schitterend om te zien.” Het enthousiasme van de kinderen is in háár ogen terug te zien als ze erover vertelt. “Het project heeft een enorme impact op de lokale zelfstandige ondernemers, uitbreiding en verbetering van de infrastructuur.” Dat de leerlingen de kans krijgen om een vakdiploma te halen en zo hun toekomst dáár te verbeteren, is een mooi gegeven. Iets dat klein begint, als een mosterdzaadje, heeft de potentie om uit te groeien tot iets groots.

Vraag
Het is lastig om in deze tijd om hulp te vragen voor Stichting Wanda aan mensen en bedrijven. Nagenoeg iedereen wordt getroffen door de coronamaatregelen. Toch ervaart Josephine dat mensen spontaan dingen geven en iets willen doen. Er is grote behoefte aan Engelstalig lesmateriaal en praktijkspullen zoals lasapparaten, bouwgereedschap en timmermateriaal, autotechniek, sleutelgereedschap, natuur en scheikundemateriaal en laptops. Daarom wil de stichting onderwijsinstellingen en bedrijven in Valkenswaard en omgeving benaderen. Graag verneemt Stichting Wanda van je, als je daarin wil bijdragen en wat voor de leerlingen van Sierra Leone wil betekenen.

Contactgegevens Stichting Wanda
Postbus 246
5550 AE Valkenswaard
Tel: +31 (0)40 – 201 2785
Fax: +31 (0)84 – 744 5255

Bankrekening Rabobank Valkenswaard
Stichting Wanda
IBAN: NL79RABO 01729.27.226
BIC: RABONL2U

De website is nog niet aangepast aan de nieuwe bestuurlijke gegevens, daar wordt aan gewerkt. Er is wel informatie te vinden over voorgaande projecten: wandafoundation.nl.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie