Luister
muziek
1 maart 2021 - 09:15
Deel dit artikel:

Een reis door de Lage Heide: Sniederslaan

De grootste industrie in de recente geschiedenis van ons dorp, en de oudste aantoonbare nog bestaande brouwerij in Nederland is ongetwijfeld de Dommelsche Bierbrouwerij, die vanuit het Noordelijk uiteinde van de Sniederslaan in één rechte lijn te volgen is.

valkenswaard24
  / Christine van Woensel
  • Beeld - Heemkundekring Weerderheem
Advertentie

Via Heemkundekring Weerderheem

Laten we een stap terug maken in de tijd, naar het jaar 1702. Er was toen al een brouwerij in Dommelen, zoals in de meeste plaatsen in Brabant. Deze brouwerij behoorde toe aan Jan van Deventer, die hiermee het begrip ‘Dommels bier’ voor het eerst in het leven riep. Niet veel later kwam daar de herberg ‘de Oranjeboom’ bij.

Ruim honderd jaar later, in 1824, werd in deze herberg zoon Petrus Josephus Snieders geboren. Dit monumentale pand is anno 2021 nog steeds te vinden langs de bocht aan de Westerhovenseweg, naast de brouwerij en op steenworp afstand van de nieuwe Westparallel.

Daar waar nieuw en oud elkaar ontmoeten, loop ik een stukje de wijk in, over verse bestrating. Destijds trad Petrus in het brouwersvak en het boerenleven, net als zijn vader en voorvaderen. De jongste van de drie kinderen van de inmiddels 45-jarige Petrus, genaamd Willem (Wilhelminus Cornelis) werd in 1869 geboren.

In zijn jongvolwassen jaren stond Willem bekend om zijn vee, en trok hiermee geregeld naar de markt van Eindhoven. Hij merkte dat het boerenleven geen vetpot meer was door de concurrentie die ontstond met het buitenland.
Geïnspireerd door zijn broer Janus, die in Eindhoven een brouwerij kocht, nam Willem de brouwerij in Dommelen over.

Neuriënd door de Sniederslaan, kijk ik schuin achterom. Links achter de kerktoren ligt de Dommelse watermolen, en dáár was het te doen in 1894. Willem trouwt met de dochter van de molenaar van de Dommelse watermolen, Adriana Maria Willems.
Zijn bier had een goede naam gekregen. Het werd bij de klanten, omstreeks 1900, al uitreikend tot Den Haag, Utrecht en Meppel gebracht met de bierwagen.

Het ging de familie Snieders voor de wind. Willem was in Dommelen een van de eerste autobezitters. In 1919 maakte de eerste auto zijn debuut, en na een paar jaar kwamen daar twee auto’s bij. Niet alleen het wagenpark van de directeur breidde zich uit, maar ook het aantal bieren dat te vinden was in het assortiment.
Zoals in een advertentie uit 1927 te lezen was:
‘Bierbrouwerij ‘de Oranjeboom’
W.C. Snieders, Dommelen
Levert door geheel Nederland het alom beroemde Dommelsch Bier
Dubbeloud, Pilsener, Extra Lager’

Bekende naam
Met deze laatste woorden zijn we aanbeland aan de andere kant van de Sniederslaan. Een stukje terug werd in 1930 de brouwerij omgezet in een N.V. met de bekende naam “Dommelsche Bierbrouwerij”.

Ik kijk richting het zuiden uit over de huizen die gebouwd worden, de weilanden ernaast. Zouden de werklui van de brouwerij het mooi hebben gevonden om over de nieuwe brug van de Westparallel te trekken met hun kar en paard?

Heb je nog een toevoeging over de Sniederslaan of een vraag over de Lage Heide-wijk? Laat het dan weten via onderstaand mailadres:
Christine van Woensel
Heemkundekring Weerderheem
valkenswaardsewetenswaardigheden@weerderheemvalkenswaard.nl

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie