Luister
Live
2 maart 2021 - 11:22
Deel dit artikel:

Opluchting bij ouders Borkel en Schaft: school is gered

Ook al waren de voorgeluiden positief, het definitieve besluit was tot afgelopen donderdag nog niet genomen. Nu kunnen de ouders in Borkel en Schaft weer opgelucht de posters en spandoeken opruimen en de Borkelse vlag daarvoor in de plaats hangen: de basisschool is gered.

valkenswaard24 / Bernice Dings • Beeld - Bernice Dings

‘Opluchting’ is inderdaad het eerste woord dat wordt gezegd als we hen benaderen voor een reactie. Sanne Boudewijns, oud-leerling, zelf jonge moeder én docente aan Helicon Groenopleiding in Eindhoven vertelt: “Je gunt je kind een dorpse opvoeding, waarin ze opgroeien met andere kinderen uit hun omgeving en deel uitmaken van een dorp. Dat heb ik zelf ook gehad.”

De kinderen van Clancy Versmissen-de Moor en haar man Tonnie zitten al een tijdje op school, in groep 6 en 7, en kunnen dus hun schoolloopbaan daar afmaken. Een hele geruststelling. Want halverwege ergens anders opnieuw beginnen, is niet fijn. Door de kleine setting en dat je elkaar al vanaf de kleuterschool kent, is het fijn om met elkaar tot en met groep 8 af te ronden. “We zijn heel blij dat het geregeld is. Een school in je eigen dorp is een groot goed.” Het werd ook op prijs gesteld dat het schoolteam na de uitspraak donderdag vlaggetjes had opgehangen. “Ook voor de leerkrachten was het lastig”, zegt Clancy.

Het hele dorp
Cora Verhoeven, die samen met Clancy de Facebookpagina voor behoud van de school beheert, benadrukt dat echt het hele dorp zich er hard voor heeft gemaakt. “Het werd echt breed gedragen”, zegt Cora. “Ook al is de verandering van bestuur wel een beetje spannend, ook voor de kinderen, de impact is veel minder als dat ze naar een andere school in een ander dorp hadden gemoeten.”

Dat na school niet eerst een reis afgelegd hoeft te worden en je meteen met vriendjes en vriendinnetjes kan gaan spelen in je eigen dorp, is ook een veelgehoord argument. De mooie omgeving en het gemak dat je snel even naar huis kan lopen, draagt bij aan het woon- en leefgenot. “Dat je je kinderen met de fiets of zelfs te voet kan brengen en halen. En daarnaast in een groene omgeving, waarbij ze in aanraking komen met planten en dieren zoals op de boerderij en veel buiten kunnen spelen”, geeft Sanne aan.

Toekomst
Naast de te verwachten inschrijvingen in de komende jaren, inclusief van de zwangere vrouwen tot zover, zal het aantal tussen de 50 en 60 leerlingen liggen. Met de komst van nieuwbouw in het dorp en aantrek van jongeren, blijft dat hopelijk stabiel. Met het feit dat de school blijft voortbestaan, worden andere keuzes wellicht een stuk makkelijker. Of de leerkrachten meegenomen worden in de overname en de naam van de school zal veranderen, wordt nog besproken. Als de laatste formaliteiten met DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs) geregeld zijn, wordt er vast een feestje gevierd. “Beide schoolbesturen staan er positief tegenover. Er staat in principe niets meer in de weg”, sluit Cora af.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug