Luister
muziek
8 maart 2021 - 09:03
Deel dit artikel:

Eikenprocessierups keert in eerste deel van april terug

Mocht je denken dat de vorst in februari invloed zou hebben op de overlevingskansen van de eikenprocessierups, dan heb je het mis. De eitjes van het irritante insectje hebben de winter overleefd en komen naar verwachting rond 10 april uit.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Dat meldt Nature Today. Een aantal jaar hebben we nu al flinke last van de eikenprocessierups. De brandhaartjes kunnen zorgen voor vervelende jeuk als ze de huid raken. Waar eerst vooral het zuiden van het land er last van had, is het beestje in de afgelopen jaren ook in de rest van Nederland aangetroffen.

Vorig jaar werd ongeveer een derde van de eikenbomen besmet. Dat was veel minder dan het jaar ervoor, toen de helft van de bomen besmet werd. Het is nog onduidelijk hoeveel last we er dit jaar van gaan hebben.

Nieuwe vijand
Er is wel een klein lichtpuntje voor de haters van de eikenprocessierups. Er is namelijk een nieuwe natuurlijke vijand gevonden in de eitjes van de rups. In deze eitjes groeit geen processierups maar een sluipwesp. De soort is nog niet bekend, maar de parasiet behoort tot de bronswespen, een superfamilie van de vliesvleugeligen. Maar: de wesp zal niet een al te grote rol gaan spelen in de totale bestrijding van de eikenprocessierups. Een natuurlijke vijand roeit namelijke nooit zijn eigen voedselbron uit.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie