Luister
muziek
28 Maart 2021 07:10
Deel dit artikel:

Varkensboer Arno van Son: 'Met alles weg lossen we de problemen niet op'

Een groot bord langs de Hoeve in Valkenswaard en een banner nodigen je uit om naar varkens te komen kijken op de varkenshouderij van Van Son. Een vette pijl wijst je in de richting van de zichtruimte. Dan blijkt dat de achterste stal een zolder heeft vanwaar je de vleesvarkens kunt observeren. De muren hangen vol met informatie en ook kun je vanaf die hoogte een blik werpen in de machinekamer.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Je kunt via een stevige stalen trap naar boven, maakt de deur open en voilá, je staat op een informatiezolder van de varkensstal. Tegen de wanden hangen diverse posters, ieder met een eigen onderwerp. Op één plaat zijn talloze varkenssoorten van de wereld afgebeeld. Een ander bord vertelt dat het varken dé oplossing is voor talloze restproducten. Want ze eten graag stukken en kruimels van snoep en koek. Maar ook het restproduct biergist mag hen graag voorgeschoteld worden, net als kaaswei, citruspulp, aardappelschillen en zetmeel.

Extra licht aanmaken
Iedereen kan allerlei weetjes lezen, zoals over het gebruik van het vlees, de botten, de huid en noem maar op. Maar het boeiendst is natuurlijk het raam waardoor je de varkens kunt zien liggen. Naast het afgesloten raam zit een knop waarmee je extra licht in de stal kunt aanmaken. In elke ruimte zo’n tien tot vijftien varkens, die ofwel liggen te slapen, met elkaar aan het stoeien zijn of nog wat stro uit de voederbak verorberen.

Welzijn en schaalgrootte
Eenmaal weer buiten maken de talloze silo’s veel indruk en gelukkig loopt zoon Arno van Son over het erf en zegt blij te zijn met ieder bezoek. “Jaarlijks nemen zo’n drieduizend mensen een kijkje in de stal. We hebben niks te verbergen en leggen heel graag uit waar we mee bezig zijn.” De varkensboer realiseert zich dat de varkensvleesketen voor grote uitdagingen staat. Enerzijds is er een groeiende vraag naar voedsel en anderzijds veranderen de opvattingen over dierenwelzijn en schaalgrootte. Achter de stallen staan bij de buurman de verblijven die onlangs nog vol stonden met nertsen. Op de vraag wat er in al die silo’s zit die naast de achterste stal staan, zegt Arno: “In die voerkeuken zit alleen maar voer voor de drie stallen. En die twee blinkende silo’s bevatten biergist. De tanks zelf komen uit één of ander wijngebied en zaten vroeger vol met wijn.” Er lopen ongeveer 2000 varkens op het bedrijf, waarvan 200 die je door het raam kunt gadeslaan.

Is het nog te doen om varkenshouder te zijn? “Met varkens gaat het altijd op en af. Met corona was het iets minder: minder restaurants en minder barbecues. In Duitsland was dan ook nog de varkenspest. Als Duitsland tegenzit, hebben wij er ook last van”, zo legt de varkensboer uit. “Op dit moment klimt ons bedrijf er wel weer bovenop”, zegt hij en vertelt dat de varkens in de drie stallen komen als ze ongeveer 25 kilo wegen en 10 weken oud zijn. Daar blijven ze drie tot vier maanden zitten en wegen dan ongeveer 125 kilo en zijn ze rijp voor de slacht.” De varkens worden allemaal op het eigen bedrijf van Van Son geboren en schuiven dus na tien weken door van de kraamafdeling naar de vetmestafdeling.

Arno vindt het jammer dat er negatieve beelden worden opgeroepen over de boerenbedrijven en de veebedrijven. Hij vindt saneren niet de oplossing van maatschappelijke visies die tegenwoordig steeds meer heersen. Tot slot zegt hij dat het voederen geheel automatisch verloopt, maar dat hij het desalniettemin druk heeft met de zeugen. “Iedere week worden er biggetjes geboren en daar zit het meeste werk in.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie