Luister
Live
4 mei 2021 - 06:13
Deel dit artikel:

Josh Aarts uit Australië: ‘Men kent hier amper meer dan een Amsterdamse gracht en een molen’

In het vijfde deel van de serie over Valkenswaardenaren in het buitenland is Josh Aarts aan het woord. Hij woont samen met partner Shane Crocombe en hond Chicken in de moderne wijk Waterloo, New South Wales, Sydney, Australië. Education Service Manager Josh is werkzaam op de universiteit van Sydney en wil nog graag eens op de Dommel varen.

valkenswaard24 / Evert Meijs

Zijn oorspronkelijke voornaam is Sjors en hij wordt geboren in Eindhoven in 1987 en groeit op in Valkenswaard op de Kornoeljelaan in ’t Gegraaf. In februari 2010 verruilt hij Valkenswaard voor Sydney. “Ik was in september 2019 voor werk in Londen en Helsinki en plande dus snel een familiebezoek tussendoor. Sindsdien ben ik niet meer in Valkenswaard geweest.”

De hond heet ‘Kip’
Elf jaar geleden verhuist Josh vol enthousiasme naar Syndey. “Ik kon niet wachten om de koeien voor kangoeroes om te ruilen en een leven op te bouwen in een stad met bijna tweehonderd keer zoveel inwoners als Valkenswaard. Dat is goed gelukt en ik woon nu samen met mij partner Shane en mijn hond Chicken in een leuke wijk van Sydney. Er zijn na al die jaren nog steeds nieuwe plekken te ontdekken in Sydney en de omgeving.” Josh kan zich nauwelijks indenken in deze stad ooit uitgekeken te raken, en hij vervolgt: “Ook is het heerlijk dat mijn winterjas hier bijna 364 dagen per jaar in de kast blijft hangen.”

Wat is precies de reden dat je Valkenswaard hebt verruild voor het verre buitenland? Josh: “Zolang als ik me kan herinneren wilde ik emigreren naar Australië. Het begon als klein kind al om zo dicht mogelijk bij de koala’s te zijn (mijn lievelingsdier destijds) en die wens werd alleen maar versterkt toen ik als 17-jarige voor een jaar in Canberra was als uitwisselingsstudent. Ik kwam daarna terug naar Nederland voor een hbo-opleiding. Daarna volgde ik een masteropleiding aan de Universiteit van Sydney, waar ik nu ook werk. Daar ben ik sindsdien blijven wonen.”

De werkplek van de oud-Valkenswaardenaar verschuift vanwege corona van de universiteit naar thuis en Josh wordt een beetje moe van altijd maar zijn witte muren te zien als achtergrond op zijn Zoom-vergaderingen. Josh: “Als goed voornemen voor 2021 wou ik het graag iets kleurijker en vrolijker maken, maar dan zonder dezelfde achtergronden als mijn collega’s te gebruiken; vaak dezelfde vijf foto’s van de universiteit. Als eerste dacht ik terug te kijken door oude vakantiealbums en een paar exotische locaties te gebruiken, maar toen ik een foto terugvond van Valkenswaard bij De Hofnar en het gemeentehuis, hoefde ik niet meer verder te zoeken: mijn virtuele rondleiding door Valkenswaard was begonnen.”

Stortvloed aan toeristen naar Valkenswaard
Met enige regelmaat wijzigt Josh de achtergrond met andere foto’s uit zijn oude woonplaats. Al snel vragen de online-collega’s waar ze deze week weer in Valkenswaard zijn: het Groote Meer, de Venbergse Molen, Borkel en De Malpie. “De nieuwe achtergronden zijn een groot succes en jullie kunnen waarschijnlijk binnenkort een stortvloed aan Australische toeristen verwachten.” Voor Josh is het vooral leuk om terug te denken aan deze plekken die Valkenswaard voor hem al die jaren zo speciaal maken en om ze te laten zien aan een publiek dat tot enkele weken daarvoor nog amper meer dan een Amsterdamse gracht of een molen gezien hadden uit Nederland.

“Er zijn gelukkig genoeg redenen waarom ik bijna ieder jaar nog eens met plezier terugkom naar Valkenswaard. Natuurlijk om bij te kletsen met familie en vrienden, maar ook om weer te kunnen genieten van de Valkenswaardse gezelligheid. Om zonder helm of heuvels rond te kunnen fietsen door de bossen en heidevelden, vaak gevolgd door een lekker stuk taart of trappist op een van de terrassen”, aldus Josh.

Op een van zijn laatste bezoeken in Valkenswaard besluit hij ook weer eens Valkencourt binnen te gaan en is verrast hoe vrijwel iedereen elkaar aardig begroet. “Dat klinkt voor iedereen die dit leest vast normaal en simpel, maar als ik hier een sportschool binnenstap mag ik blij zijn als de receptionist me een hallo geeft. Zelfs in het hondenpark kan het hier ooit lang duren voordat iemand een praatje aanknoopt. Niet in Valkenswaard. Bijna iedereen lijkt elkaar te kennen en heeft altijd tijd voor een glimlach en een hallo.”

Josh vindt het jammer dat hij zijn partner nog niet heeft kunnen meenemen naar Valkenswaard. Ze kijken samen erg uit naar het moment dat de internationale grenzen weer opengaan zodat Josh hem eindelijk trots het dorp kan laten zien waar hij is opgegroeid en al die jaren heeft gewoond. “Misschien kunnen we samen een satéschotel gaan eten bij Den Haas, met een kano varen over de Dommel en genieten van al die prachtige fietsroutes in en rondom Valkenswaard.”

Josh vindt het leuk als je reageert op dit artikel via josh@joshaarts.com

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug