Luister
Live
22 april 2021 - 15:35
Deel dit artikel:

Tijdelijke extra op- en afrit bij A2 bij Valkenswaard voor afvoer van grond

Er wordt een tijdelijk extra op- en afrit aan de A2 bij Valkenswaard toegevoegd. Dit is voor de afvoer van grond voor het omtoveren van een voormalig landbouwgebied tot natuur.

valkenswaard24 / Redactie • Beeld - Brabants Landschap / Lizette Koekkoek

Brabants Landschap richt een voormalig landbouwgebied in tot natuur. Het ligt ten noorden van het Greveschutven en de historische visvijvers van Valkenhorst in Valkenswaard. Dit nieuwe natuurgebied in Waalre wordt Achtereinds Laag genoemd en is onderdeel van het vorig jaar gestarte project 'Natuurherstel Greveschutven en omgeving'. Aannemer Ploegam B.V. begint half mei met de eerste graafwerkzaamheden. In voorbereiding hierop is Brabants Landschap met Rijkswaterstaat overeengekomen dat de afvoer van grond via een tijdelijke op- en afrit aan de A2 uitgevoerd kan worden. Dit scheelt aanzienlijk in de hoeveelheid vrachtverkeer in het natuurgebied én in Aalst-Waalre.

Gevarieerde natuur
Het landschap van het Achtereinds Laag wordt kleinschaliger en gevarieerd. De voedselrijke bovenlaag wordt afgegraven, een historische laagte (een soort ondiep ven) wordt hersteld en er komen poelen. Op de afgegraven delen zal zich vochtige heide en vochtig hooiland ontwikkelen. Er worden bomen en struiken geplant en voor natuurliefhebbers zijn een wandelpad en een verhoogd uitkijkpunt voorzien. Het Achtereinds Laag biedt straks kansen voor tal van soorten, zoals das, boomkikker, bijen en hommels en zangvogels zoals kneu en geelgors. De herinrichting dringt de verdroging terug en zorgt voor meer grondwaterinvloed in het Greveschutven, een belangrijk onderdeel van Natura 2000, het Europese netwerk van natuurgebieden.

Vrachtverkeer in bebouwde kom
Bij deze herinrichting komt grond vrij. Door een tijdelijke op- en afrit in de buurt van de natuurbrug over de A2, kan de grond gemakkelijk afgevoerd worden. Daarmee worden het natuurgebied nabij De Hut van Mie Pils en de bebouwde kom van Aalst-Waalre zo veel mogelijk ontlast. De woningen aan de Leenderweg in Waalre blijven bereikbaar. Ter plaatse zijn sommige wandelpaden afgesloten.

Inrichtingsschets
Op de website brabantslandschap.nl/greveschutven is een inrichtingsschets te bekijken. Als de werkzaamheden gevorderd zijn en de coronamaatregelen het toelaten, wil Brabants Landschap een excursie organiseren.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug