Afgelopen week zijn bij de notaris de handtekeningen gezet onder een oprichtingsakte met de naam ‘Maatjes voor Valkenswaard’. Voorzitter Christine Brink, ook bekend van de kledingwinkel van het Leger des Heils aan de Corridor, begint alvast met een uitleg over de nieuwe stichting. Even later schuift coördinator Klaas de Kleine ook aan. Collega Mariëlla Smulders laat zich verontschuldigen.
“We hebben een bestuur en twee coördinatoren. Deze twee zitten tussen het bestuur en de vrijwilligers en de mensen die schuldhulp aanvragen. Want het is de bedoeling om mensen of huishoudens te bereiken die in financiële problemen dreigen te komen of daar al in zitten, en hen op weg te helpen naar een schuldenvrij leven.” De kern van het nieuwe project is meteen duidelijk. “Vooral vanwege corona gaan die problemen meer en meer toenemen”, zegt Christine, “En we willen als gecertificeerde vrijwilligers hulpverlenen om die mensen te helpen uit die zorgen te komen.”
Dan schuift een kwieke Klaas aan en is openhartig over zijn eigen ervaringen. Klaas: “In het Kernteam van het Leger des Heils heb ik meermalen aangedrongen op een manier om bij mensen met financiële problemen een arm over de schouder te slaan en hen te helpen de goede weg weer te vinden. Ikzelf heb daar jammer genoeg ervaring mee gehad in mijn vorige huwelijk en heb gezien hoe belangrijk het is dat iemand je helpt om uit deze benarde situatie te komen.”
Steuntje in de rug
Het Kernteam krijgt hierover onder meer contact met Lumens, de organisatie die zich bezighoudt met mensen voor wie het lastig is om rond te kunnen komen. Ook zij adviseren om SchuldHulpMaatje (SHM) in Valkenswaard op te richten en het drietal Christine, Mariëlla en Klaas is enthousiast. Klaas legt onmiddellijk contact met SHM-Nederland en sneller dan verwacht, komen van de nationale relatiebeheerder allerlei adviezen hoe de lokale afdeling op te zetten. Klaas geeft aan dat, als je op belangrijke momenten in je leven financiële besluiten moet nemen, je zó ver in de put kunt zitten, dat je niet meer goed kunt nadenken. “Op dat moment moet je iemand in je buurt hebben die je een steuntje geeft en kan aanbieden om te helpen om de goede keuzes te maken”, zo vult hij zijn verhaal aan. Het is bekend dat je verstandelijke vermogens achteruitgaan als je zo in de problemen en zorgen zit. “Logisch nadenken is dan bijna niet meer mogelijk”, aldus Christine, “Alleen al omdat je nachten wakker ligt.”
Duidelijke koers
De vrijwilligers schetsen een beeld van laagdrempelige hulp die gratis wordt verstrekt. Soms kan die hulp één dag duren, soms meerdere weken en in sommige gevallen loopt de vrijwilliger meer dan een jaar mee om begeleiding en ondersteuning te bieden. “Als het nodig is kunnen we zelfs helpen met een aanvraag bij de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen, via de rechtbank”, weet Klaas, die graag zekerheid wil bieden aan het verdere leven van de aanvrager. “Want achter de voordeur is nog veel financiële ellende. Wij willen daar graag iets aan doen.” Met behulp van een beleidsplan is een duidelijke koers uitgezet voor SHM-Valkenswaard, waarbij duidelijk naar voren komt dat het de bedoeling is mensen gratis preventief te helpen en naast hen te staan bij het oplossen van financiële zorgen. Lang niet iedereen weet waar hij recht op heeft om geholpen te worden.
‘Wij willen je helpen’
Maar voor dat alles zijn wel vrijwilligers nodig. Zowel Christine als Klaas pleiten voor een groep vrijwilligers die graag mensen wil helpen met financiële problemen. Aanvragers moeten het zélf allemaal doen, maar de vrijwilligers ondersteunen hierbij. Het maatje belt bijvoorbeeld niet zelf naar het gemeentehuis, maar biedt de suggestie en wil wel bij het gesprek zijn, als de aanvrager dat wenst.”
Als je schuld hebt of dreigt te krijgen, kun je een maatje bellen die je helpt en zegt: “Ik zie je en wij willen naast je staan in deze nare situatie.” Voor de maatjes is er een onlineopleiding van drie dagen die wordt betaald door de nieuwe stichting. Op die manier weet de vrijwilliger goed waar hij of zij mee bezig is. De coördinator ondersteunt daarbij gevraagd en ongevraagd, en jaarlijks is er een opfrisbijeenkomst om steeds zo verantwoord mogelijk te kunnen werken. De privacy van de aanvrager is steeds gegarandeerd en de vrijwilliger is in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Iedereen die denkt misschien mee te willen helpen met het realiseren van het doel van SchuldHulpMaatje, kan contact opnemen met Klaas de Kleine via 0647175057, via Maatjesvoorvalkenswaard@outlook.com, of via website www.schuldhulpmaatje.nl/Valkenswaard, waar je je ook als vrijwilliger kunt aanmelden. Bovendien wijzen de vrijwilligers in de Leger des Heils-winkel iedereen graag de weg naar SHM-Valkenswaard. Christine Brink zegt het zo treffend: “Je kunt alles zo goed mogelijk laag plaveien, maar de ánder moet de stap zetten.”
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android