Luister
muziek
27 April 2021 09:00
Deel dit artikel:

Recept: zo maakt je een heerlijke koninklijke kaastaart

Valkenswaard24-verslaggeefster Bernice Dings geeft een opzetje en bakt een heerlijke cheesecake voor Koningsdag. Haar eigen 'koninklijke kaastaart'. Wie volgt? Mail je recepten naar redactie@valkenswaard24.nl.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
Advertentie

Bernice: "Nee, nee, ik ben geen bakster of heb ook maar enigszins een prestigieus predicaat zoals familiebedrijf Bakker Hoekx, dat honderd jaar bestaat en Hofleverancier zijn. En ik start zeker ook geen concurrerende handel. Maar het zal mijn nostalgische inborst zijn, dat alleen maar erger is geworden sinds de Facebookpagina ‘Valkenswaard zoals het was’. Dat heeft mij genoopt mijn schort voor te binden en een ouderwetse cheesecake te maken. Maar wel eentje in ‘oranje-stijl’ in verband met Koningsdag.

Nou heb ik daar best wel aan moeten wennen. Ik ben nog van de generatie KoningINNEdag. Want Juliana was staatshoofd toen ik geboren werd. En toen haar dochter Beatrix het zes jaar daarna overnam (nu kunnen jullie uitrekenen wanneer ik geboren ben), bleef 30 april een makkelijk te onthouden feestdatum. Door de coronamaatregelen behoren de herinneringen en foto’s van een oranje menigte op straat ook al tot een ‘hoe het vruuger was’-gevoel.

Maar je hoort mij niet klagen. Het cliché: ‘ge moet zèlf de slingers ophange, en er wa van moake’, is toch waar. Fijn fisje, nie? Het is deze keer een oranjefeestje. Wie maakt er de volgende keer, voor moederdag bijvoorbeeld, een andere?

Deze taart ‘bak’ je in de koelkast en is dus een koud kunstje. Het duurt in totaal ongeveer 2,5 uur.

Wat heb je nodig:
- Ongeveer 200 gram gemalen koekjes (bastogne o.i.d)
- Bakblik, bakpapier, mixer en spatel
- 120 gram gesmolten boter
- Roomkaas ong. 300 gr. + 2 eetlepels suiker
- Slagroom + 2 eetlepels suiker
- Sinaasappelgelei (of andere smaken, wat je wenst). Ik heb toevallig een pot eigengemaakte staan. Die heb ik hiervoor gebruikt. Wie tijd genoeg heeft en het zelf wil maken: marmelades.nl/sinaasappelmarmelade

Bereiding (bovenstaande foto’s komen overeen met de nummering)
1. Knip het bakpapier op maat van het bakblik;

2. Verkruimel de koekjes en vermeng dit met de gesmolten boter. Verdeel dat over het bakblik en druk aan met de spatel of bolle kant van een lepel. Laat even hard worden in de koelkast;

3 & 4. Mix ondertussen de roomkaas met wat suiker en geraspte sinaasappelschil (mag ook citroen of limoen zijn) tot een luchtig geheel. Daarna apart de slagroom met suiker opkloppen;

5. Spatel de slagroom bij de roomkaas en doe dat op de koekjesbodem;

6. Bedek de bodem zo gelijkmatig mogelijk en laat twee uur opstijven in de koelkast;

7. Warm de sinaasappelmarmelade, jam of een ander smaakje op. Je kan er zelfs een scheutje drank aan toevoegen. Oranjebitter, safari of amaretto of iets dergelijks. Doe er dan wel een paar blaadjes gelatine bij in om het stevig te maken. Zeef het geheel als je er een heldere gelei van wil maken;

8. Laat de gelei iets afkoelen voordat je het voorzichtig op de cheesecakevulling giet. Laat weer afkoelen in de koelkast totdat de gelei vast geworden is;

9. Geniet er van met een lekker bekske koffie, thee of een oranje bittertje. Proost!

Vergeet niet om je eigen recept op te sturen naar redactie@valkenswaard24.nl met duidelijke foto’s via WeTransfer.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie