Luister
muziek
9 mei 2021 - 11:04
Deel dit artikel:

Het indrukwekkende verhaal over de slingerende paden door het Leenderbos

Ongeveer negentig jaar geleden is begonnen met de ontginning van het heidegebied dat tegenwoordig het Leenderbos is. Ten tijde van de werkverschaffing hebben mensen uit de omgeving de heide ontgonnen. In totaal is er zo’n 6 miljoen kubieke meter heidegrond omgespit. Met een schop werd de grond ongeveer 40 centimeter tot wel 150 centimeter diep omgespit en moesten de arbeiders soms wel tot vijftig uur per week werken. Ongeveer 100 kilometer aan wegen is aangelegd in het gebied om de mensen steeds verder het gebied in te vervoeren. De Kluizerweg, die van de Valkenswaardweg naar de Achelse Kluis loopt, is hier een mooi voorbeeld van.

valkenswaard24
  / Erik Schram
  • Beeld - Erik Schram
Advertentie

Wegen werden ook aangelegd om hout de bossen uit te transporteren en later zijn ook paden voor recreatie aangelegd. Fietsers, wandelaars en ruiters kunnen hun hart ophalen in het gebied. Als je op de plattegrond kijkt zie je dat er niet één rechte weg bij zit. Dat is vrij uniek voor een boswachterij, omdat de wegen vaak rechttoe en rechtaan zijn. Waarom dit ooit gedaan is, had waarschijnlijk te maken met de voorkeur van de eerste houtvester. Desalniettemin is het voor recreanten heel aantrekkelijk, omdat je constant via deze bochten door het gebied heen gaat.

Als een frietje mayo bestellen
Veel fietspaden op de heide zijn gemaakt van een halfverharding, bestaande uit een mengsel van leem en grind. Laatst sprak een mevrouw te fiets mij (boswachter Erik Schram) aan wanneer de fietspaden over de heide werden geasfalteerd: "Vier meter breed met verlichting er langs", alsof je in de friettent een frietje mayo bestelt. Wilt u er ook een vangrail bij? Hectometerpaaltjes erop of erlangs wilde ik bijna zeggen. Een belangrijke reden waarom er gekozen is voor halfverharding is dat reptielen, zoals de levendbarende hagedis, grip hebben op deze paden en bij naderende fietsers zich uit de voeten kunnen maken en niet worden platgereden. Het is immers een natuurgebied, geen recreatiegebied.

Insectensnelweg
Door regen spoelen mineralen uit het fietspad naar de zijkant van de fietspaden, welke zorgen voor een verrijking aan mineralen in de bodem. Hierdoor krijg je er ook nog een gratis bloemenrand bij en dient het ook nog als insectensnelweg door de heide. Paardenbloemen, biggenkruid en havikskruid bloeien eerder dan de heide en zorgen zo in het vroege voorjaar voor voedsel voor insecten. Zo heb je een mooie combinatie van beleving voor de fietsers en bescherming van de natuur.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie