Luister
Live
28 mei 2021 - 06:00
Deel dit artikel:

‘Wij willen de schakel tussen de jeugd en Valkenswaardse politiek zijn’

Chris van Deursen, Loek Timmermans en Bryan Daris zijn de kartrekkers van de nieuwe jongerenafdeling van Samen voor Valkenswaard. De politieke partij zet een unieke stap. In de lokale politiek zijn zij de eerste met een jongerenafdeling. Het drietal licht toe wat ze van plan zijn.

valkenswaard24 / Stijn van Mierlo • Beeld - Michael van Tol

Het wegvallen van grote evenementen, de problemen rond het Eurocircuit maar ook woningbouw baren hun zorgen. Vooral dat laatste is iets waarover de 21-jarige Bryan niet uitgepraat raakt. “Ik wil straks ook een huisje kopen in Valkenswaard, maar dat wordt zo wel heel lastig.” Daarom besloot hij om zelf het voortouw te nemen. “De huizenmarkt is sowieso al extreemdruk, maar het aantal betaalbare woningen dat hier wordt weggezet, is ook erg laag.” Loek (30) vult aan: “Eigenlijk wil niemand weg uit Valkenswaard, maar je wordt bijna gedwongen om ergens anders te gaan kijken.”

Samen voor Valkenswaard (SvV) nodigde het drietal uit om meer jeugd te betrekken bij de partij. “Daar ontstond eigenlijk al vrij snel het idee om een jongerenafdeling op te richten”, vertelt Loek. “Zo kunnen we actief iets bijdragen om echt iets voor de jeugd te betekenen. Jongeren hebben steeds minder iets met de lokale politiek. Voor hun gevoel zitten er ook al honderd jaar dezelfde burgemeester en wethouders. Er lijkt ook steeds minder te gebeuren om de dingen die ‘vroeger’ leuk waren te behouden. Wij willen een partij zijn die er ook voor de jongeren is.”

Voor Chris (22) is de politiek al helemáál nieuw. Twee maanden geleden had hij zich nooit kunnen voorstellen dat hij ook maar iets in de politiek zou gaan doen. “In de politiek zaten naar mijn idee niet de meest gezellige mensen, waarmee ik graag wekelijks aan tafel zit”, vertelt hij. “Nu vind ik het wel gezellig. Hoe meer gesprekken ik met de partij voer, hoe meer ik er steeds voor wil doen. Ik vind het een fijne club en iedereen staat open voor nieuwe ideeën.”

Grijze massa
Fred Emmerik is het gezicht van de partij die pas drie jaar bestaat. Hij licht de keuze voor het oprichten van een jongerenafdeling toe. “Dit is gewoon grandioos. We krijgen te horen dat jeugd met problemen zitten die niet gehoord worden. Ik ben bijna 62 en hoor ook bij de grijze massa. Ik sta ervoor open dat de jeugd zich aanmeldt om iets te betekenen voor hun leeftijdscategorie.” Emmerik is verheugd te zien dat het drietal direct enthousiast was om er actief mee aan de slag te gaan.

Evi van de Ven mag je gerust degene noemen die de drie ‘jonkies’ wegwijs maakt in het politieke landschap. Zij ondersteunt hen waar nodig. “Samen met hen heb ik de jongerentak opgericht. We zijn nog wel echt zoekende hoe we dit gaan invullen. Daarom probeer ik ze een beetje te coachen”, vertelt Van de Ven.

Gemeenteraadsverkiezingen
Nu de jongerenafdeling meer en meer vorm krijgt, durft het drietal al voorzichtig vooruit te kijken naar 2022, het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Het is de bedoening dat hoog op de lijst van SvV dan ook een van de jongeren komt te staan, om zo misschien een plekje in de raad te bemachtigen. “Wij zijn de jongerenafdeling en daar horen ook onze gezichten bij. Je wil ook dat mensen straks op een van die gezichten kunnen stemmen”, zegt Loek.

Bryan vat de keuze voor de oprichting samen: “Het is gewoon fijn als jeugd zijnde dat je gehoord wordt. Ik hoor allemaal dat het moeilijk is en niks kan. Op school, bij het sporten, met evenementen en noem maar op.” Loek: “Wij zijn het aanspreekpunt voor die jongeren naar de Valkenswaardse politiek toe.” Chris vult aan: “Wij zien ook graag meer evenementen in Valkenswaard. Wij willen erachter komen hoe we daarin meer kunnen organiseren.”

‘Van ons laten horen’
De volgende stap is het maken van concrete plannen. Het drietal zit vol met ideeën en heeft een groot bereik. Het eerste waar ze nu mee aan de slag gaan is social media en dan met name Facebook en Instagram. “Daar moeten we van ons laten horen”, zegt Loek. “Daarna komen we met een plan. Wij gaan ons hard maken voor Valkenswaard”, sluit Bryan af.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug