Luister
muziek
14 Juni 2021 11:13
Deel dit artikel:

Anders van Smaak één jaar actief in de keuken van SV Valkenswaard

In de professionele kantine-keuken van SV Valkenswaard aan de Pastoor Heerkensdreef wordt al een jaar succesvol gewerkt aan allerlei lekkere dingen als koekjes, taarten, appelflappen, pindarotsjes en noem maar op. Boeiend om te horen hoe succesvol het eerste jaar in de bakkerijkeuken is verlopen. Anders van Smaak huisvest hier, waar mensen met een arbeidsbeperking aan deelnemen.

valkenswaard24
  / Evert Meijse
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Op de parkeerplaats van de voetbalvereniging staat een personenbusje met daarop de tekst: ‘Anders van Smaak, Onze Smaakmakers’. Pedagogisch medewerkers en een bakker van Rensiszorg zijn dagelijks met een aantal cliënten of deelnemers in de weer om als dagbesteding de lekkerste dingen te maken in de bakkerij van De Bosuilen. Gemeenteraadslid Marie-Thérèse Maas is benieuwd hoe het de afgelopen periode is gegaan. “Ik ben heel blij dat dit hier allemaal gebeurt, want het is zó belangrijk”, zegt ze en volgt regelmatig enkele deelnemers die zich in Valkenswaard inzetten bij Anders van Smaak.

Banketbakkersdiploma
Al snel komt Jochem in de kantine, begeleider en als vakkracht gediplomeerd bakker. Hij vraagt Fleur ook om er even bij te komen. Zij is zorgbegeleidster en is ook goed op de hoogte van het reilen en zeilen met de deelnemers. Intussen wordt aan deelnemer Peter gevraagd welk werk hij in de bakkerij verricht. “Waarom ben ik hier eigenlijk?”, vraagt hij. “Maar ik heb wel mijn banketbakkersdiploma. Alleen, ik kon er niet mee verder omdat ik te langzaam was. In een normaal bedrijf word ik te veel opgejaagd.” Charlotte komt er even bij staan. Zij is ook deelnemer, net als Glenn, Wesley en Michelle. Vandaag is het een rustiger dagje. Meestal zijn er tussen de vier en de acht deelnemers. Fleur stapt binnen en is twee dagen per week actief voor Rensiszorg in de bakkerij. Peter vraagt of hij koffie mag presenteren.

“We hebben een leuke groep deelnemers die vol enthousiasme in de bakkerij werkt en we krijgen steeds meer deelnemers”, aldus Fleur. “Hebben zij een indicatie nodig om hier te kunnen komen werken?’, vraagt Maas. Fleur beaamt dat ze inderdaad over een bepaald zorgpakket moeten beschikken om hier als dagbesteding te mogen werken. Dan gaat het over de verkoop van de producten. “We zijn een jaar geleden met een klein assortiment begonnen. Naarmate er meer bestellingen kwamen, werd het assortiment verder uitgebreid. We hebben veel meer soorten vlaaien dan een jaar geleden en ook hartige hapjes, soepen, jammetjes hebben we, dus het gaat veel verder dan alleen maar taarten. Laatst kwam deelnemer Peter met het voorstel om een pruimenvlaai te gaan maken. Dat zijn ze toen onder leiding van Jochem ook gaan doen. Ik geef je straks wel een bestellijst mee.”

Vaste afnemers
Dan brengt deelnemer Charlotte lekkere koffie en vertelt dat ze op vakantie gaat, naar Frankrijk. Ze fleurt helemaal op en verzoekt Peter om even te helpen met de koffie voor Maas. Op de vraag of er voldoende werk is voor iedereen, zegt Fleur: “Jazeker. Want we hebben ons tijdelijke proefwinkeltje in Bergeijk gehad, waar we de producten verkochten. Na de zomervakantie krijgen we een nieuwe vaste winkel in Bergeijk waar we dagelijks kunnen verkopen.” Ook werken de dames en heren van de bakkerij meer en meer voor horecabedrijven om taarten en koekjes te leveren. Bij de opening, een jaar geleden, vertelde directeur Chaya Cox dat ze hoopte dat bijvoorbeeld de gemeente vaste afnemer zou gaan worden van de koekjes uit de Anders van Smaak-bakkerij. “Daar heb ik niks meer van gehoord”, zegt Fleur glimlachend. Ze is wel blij met de regelmatige bestellingen van scholengemeenschap WereDi en van lunchroom Puur in Veldhoven. ”Toevallig gaan we dadelijk voor Herberg Harba Lorifa enkele proefdingen leveren”, zegt ze trots.

Er zijn volgens Fleur nog steeds medewerkers welkom. “Elke extra deelnemer is weer een toevoeging aan de bakkerij. Iedereen mag zijn eigen kwaliteiten meebrengen naar hier.” Dan legt Peter de taakverdeling uit bij het maken van koekjes. “Ik werk hier vanaf 2020 en bakken vind ik het leukste wat er is. Ik mag heel veel zelf doen. Ik maak het deeg en de andere dames en heren maken de koekjes. Zij steken ze uit, zoals dat heet en bestrijken ze dan met eigeel. Dan gaan ze de oven in.” Peter is duidelijk in zijn sas met zijn voorname rol bij Anders van Smaak. Ook de chocoladeletters van december vorig jaar zitten nog vers in zijn geheugen.

Als de groepsfoto wordt gemaakt, sluipen enkele deelnemers weg. Maar Peter pakt een appeltaart om te poseren, Charlotte een zakje met koekjes en Michelle gaat veilig tussen Fleur en Jochem in staan. Men ziet het volgende werkjaar in de Bosuilen-keuken met veel vertrouwen tegemoet.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie