Luister
muziek
21 juni 2021 - 06:23
Deel dit artikel:

Elvera geeft Barbiepoppen een tweede leven en heeft enorme collectie

Was Elvera Geurts vorig jaar nog in het nieuws vanwege haar duizenden-zeepjes-collectie, nu blijkt ook dat de Valkenswaardse bruist van creatieve ideeën. Barbiepoppen krijgen bij haar een tweede leven, doordat Elvera op kunstzinnige wijze de schitterendste kleding maakt voor de barbies. Vaak van kosteloos materiaal, van oude lapjes tot de radertjes van een fotocamera toe.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

In de huiskamer is duidelijk te zien dat creativiteit de boventoon voert. Zelfgemaakte schilderijen hangen aan de muur, een prachtig zeelandschap tegen een andere muur en elk hoekje is gebruikt om iets eigengemaakts ten toon te stellen. Op tafel heeft ze speciaal voor Valkenswaard24 twintig barbiepoppen opgesteld die elk schitterend zijn aangekleed, allemaal een verschillende creatie voorstellend. Het is een kleurrijk geheel, al die fraaie poppen, en je komt niet uitgekeken als je de poppen één voor één nader bekijkt.

Kröller-Müller Museum
De gastvrouw schenkt een glaasje water in en steekt van wal. “In 2013 hebben mijn moeder en ik meegedaan aan ‘de Cirkel van Kleding’, en daar hebben we samen met zo’n tweehonderd kunstenaars en acteurs in opdracht van Pet van de Luijtgaarden uit Utrecht 2400 kledingstukken gepimpt. Stel dat je een gewoon saai t-shirt had, dan moest je daar iets geks mee doen, bijvoorbeeld verknippen, versieren, iets op tekenen of noem maar op. Het eindresultaat heeft zes weken in de tuin van het Kröller-Müller Museum gehangen. Na die periode ontstond het idee om die Cirkel na te gaan maken in het klein, in een caravan.” Een knalroze Kip-caravan wordt door moeder en dochter daarna gebruikt voor een eigengemaakte mini-Cirkel op Barbieniveau. Op de vraag waarom Pet het getal 2400 hanteerde, zegt Elvera: “Pet maakt hiermee een statement omdat blijkt dat een westerse vrouw in haar leven gemiddeld 2400 kledingstukken gebruikt, ondergoed niet meegeteld. Hij vindt dat een enorme verspilling.”

Elvera komt op het idee om van enkele Barbie-kledingstukken van toen iets anders te maken in coronatijd en noemt dat recyclen, recyclen en recyclen. Dan neemt ze ’n eerste pop en vertelt dat ze aanvankelijk een bruidsjurk voor in de caravan had gemaakt en die heeft vermaakt tot een halloweenoutfit. “Normaal ligt zij in een kist en is de sluier tegelijkertijd haar lijkwade.” Ze vertelt dat ze nu een jurk gaat maken met kortgeknipte limonaderietjes die op een gewoon basisjurkje geplakt gaan worden, met een bijpassend zomerhoedje. “Ik heb nog een paar reservepoppen, maar ik zoek nog wel enkele donkerharige barbies. Wat ik nu heb is alleen maar blond. Donkere poppen mogen ook.”

Zestig uren aan één pop gewerkt
Dan schuift ze een pop naar voren met een knalrode jurk, gemaakt van een paraplu, en ze noemt de creatie ‘Queen of Harts’ voor Valentijnsdag. Op de vraag op welke creatie ze het meest-trots is, noemt Elvera de pauw-jurk. ”Ik ben lang bezig geweest om alle materialen te verzamelen om met pauwenveren de kleding te maken. De veren zijn écht. Bij een andere barbie heb ik de uren geteld, ik ben er in totaal zestig uur mee bezig geweest. Alle kraaltjes zijn er één voor één opgenaaid.”

Aan de wand een enorme opstapeling van doosjes, met daarin bandjes, kantjes en lintjes, die ze gebruikt om samen met allerlei lapjes iets mooist van te creëren. “Dit komt van een echte trouwjurk, het lijfje is van een stuk gordijn en zo bouw ik van alles en nog wat bij elkaar.

Als Elvera zin en inspiratie heeft, coronatijd was daar volgens haar een mooie periode daarvoor, werkt ze aan haar passie. “Als ik een kledingstuk van mezelf weggooi, dan sloop ik er alles vanaf met het idee: dat komt nog wel eens ooit van pas. Het hoeft overigens niet alleen in kleding verwerkt te worden, ook in het platte vlak, zoals in een schilderij, gebruik ik het.” Elvera experimenteert graag en pakt barbie Marie-Antoinette, met een hele hoge pruik op. Die is opgeschmuckt met een oude ketting van haarzelf. Een andere pop stelt een steam-punk-barbie voor en is bezaaid met schroefjes, moertjes en radertjes uit een camera die Elvera moedwillig heeft gesloopt. Van haar ouders heeft ze de creativiteit meegekregen, waardoor de gastvrouw nu de prachtigste poppen kleedt. Dan laat ze een mooi stofje zien dat haar inspireert om een kimono te maken vanwege de Olympische Spelen.

“Deze barbie had geen benen meer, en die heb ik zelf gemaakt van stof en pijpragers. Op mijn vensterbank zet ik regelmatig een barbie neer voor mensen die langskomen.” Elvera zou het ook leuk vinden om de poppen ergens tentoon te kunnen stellen. In een bejaardenhuis of in de bibliotheek of zo. “Er zijn best wel mensen die daar ook weer ideeën uit opdoen. Hoe leuk zou het zijn als je misschien een leegstaand pand zou mogen gebruiken waar iedereen in neerzet wat hij in coronatijd heeft gemaakt; een creatief coronamuseum.” 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie