Luister
muziek
24 juni 2021 - 11:15
Deel dit artikel:

Van de Donk neemt in emotionele brief afscheid van Arsenal: 'Dit was mijn thuis'

Daniëlle van de Donk neemt na zes seizoenen afscheid van de Engelse topclub Arsenal. Ze maakt de overstap naar het Franse Olympique Lyon. Op de site van The Gunners laat de Valkenswaardse topvoetbalster van zich horen in een mooie en lange afscheidsbrief. "Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik zes jaar bij Arsenal zou blijven."

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - KNVB
Advertentie

De brief is een blik op hoe Van de Donk haar periode bij de club uit Londen heeft beleefd. "Het komt zo zelden voor dat voetballers zo lang op één plek blijven en dat weet ik maar al te goed. Toen ik in 2015 bij Arsenal aankwam, kwam ik net uit Zweden en speelde ik daar eigenlijk pas vier of vijf maanden", zo begint ze haar verhaal. "Göteborg was een geweldige stad, maar het was mijn eerste avontuur in het buitenland en ik vond het een stuk moeilijker dan ik had verwacht, weg van huis. Maar toen kwam Arsenal en ik wist dat ik nog niet klaar was om terug te gaan naar Nederland."

Geïrriteerd op de bank
De oranje-international begon haar voetballeven bij SV Valkenswaard. Daarna maakte ze de stap naar UNA, om vervolgens een gooi naar een profcarrière te doen bij Willem II. Daarna volgden VVV-Venlo en PSV. Na 66 wedstrijden bij de Eindhovense club vertrok ze naar het Zweedse Göteborg, waar ze in de brief over vertelt. Niet veel later koos ze voor een avontuur bij Arsenal. "Pedro heeft me hierheen gebracht en wilde me laten wennen aan een nieuwe voetbalstijl. Ik herinner me dat ik behoorlijk geïrriteerd was dat hij me in het begin op de bank zette, maar toen in een wedstrijd keek ik naar links en zag Casey Stoney, Kelly Smith en Fara Williams", memoreert Van de Donk. "Oh mijn god, is dit de bank? Ik bedacht me: het niveau is hier ongelofelijk!"

Ze vervolgt: "En laat me je vertellen: dat zijn ze! Ik stond bekend als een beetje een rebel toen ik hier voor het eerst kwam, maar iedereen bij de club heeft me geholpen om op te groeien, professioneler te worden en meer een allround speler te worden. Ik werd dagelijks uitgedaagd door de geweldige teamgenoten die ik om me heen had. Het niveau en de normen waren hoog en ik denk dat al die factoren me hebben geholpen om mijn voetbalintelligentie te ontwikkelen. Ik moest leren om slim te zijn, ik moest leren om fysieker te zijn, ik moest heel veel stappen maken om de speler te worden die ik nu ben. En zonder de stappen die Arsenal me gaf, had ik nooit alles kunnen bereiken wat ik heb gedaan sinds ik hier aankwam", vertelt de Valkenswaardse. Ze somt op: "Het EK winnen met Nederland, de Women's Super League-titel, de FA Cup... Ik heb veel gedaan."

Emotioneel afscheid
Van de Donk vertelt hoe moeilijk ze het vond om de beslissing te maken om het tijdperk bij Arsenal achter zich te laten en te kiezen voor Olympique Lyon. "Natuurlijk ben ik trots om naar Lyon te verhuizen en het is ook een geweldige stap voor mij, maar alle berichten die ik de afgelopen 24 uur heb gehad, hebben de realiteit doen bezinken. Het heeft me emotioneel gemaakt. Ik ga iedereen en alles missen. Arsenal is mijn familie, het is nu mijn thuis en het is moeilijk om dat achter te laten.

In de geschiedenisboeken van Arsenal
Als Valkenswaardenaren mogen we trots zijn op Daniëlle van de Donk. Ze heeft iets prachtigs neergezet bij Arsenal en maakt furore bij de OranjeLeeuwinnen. Ook daarover vertelt ze in haar afscheidsbrief. "Ik zag dat ik de eerste buitenlandse speler was die honderd wedstrijden voor Arsenal Women speelde en dat ik meer wedstrijden heb gespeeld dan elke andere buitenlandse speler in de geschiedenis van de club. Dat is zo ziek!"

Wat rest is een grote dank naar de fans van de club. "Ik wil jullie zeggen dat jullie mijn ervaring, zes jaar lang, zo veel beter hebben gemaakt. Ik heb de club zien groeien, ik heb onze fanbase zien groeien en ik hoop dat dat gewoon doorgaat. En hoewel ik afscheid van je neem als Arsenal-speler, zal ik altijd een van jullie zijn: een Arsenal-fan."

Naar Frankrijk én Olympische Spelen
Van de Donk stapt nu dus over naar Olympique Lyon. De club is een absolute grootmacht in Frankrijk en Europa. Ze werden veertien jaar achter elkaar landskampioen, totdat Paris Saint-Germain (PSG) die reeks dit jaar doorbrak. Datzelfde geldt voor de Champions League, die ze sinds 2015 aan de lopende band wonnen.
Voordat ze echt aan de slag gaat bij de Fransen, zet Van de Donk zich nog in op de Olympische Spelen voor het Nederlands elftal. Op 3 juli neemt Oranje het in Nederland op tegen Zuid-Afrika voor de zogeheten uitzwaaiwedstrijd. De eerste groepswedstrijd op de Olympische Spelen is op 21 juli tegen Zambia. Brazilië en China zijn de andere tegenstanders in de groep.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie