Luister
muziek
25 juni 2021 - 05:59
Deel dit artikel:

Provincie en Boskalis winnen duurzaamheidsprijs met Nieuwe N69

De provincie Noord-Brabant en Boskalis Nederland hebben woensdag de Duurzame Parel 2021 gewonnen, voor de Nieuwe Verbinding N69 in Valkenswaard. Deze prijs van Duurzaam GWW wordt jaarlijks uitgereikt aan een combinatie van opdrachtgever en opdrachtnemer in een Grond-Weg-Waterbouw-project.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Grenscorridor N69
Advertentie

Voorwaarde voor het winnen van de prijs is dat er meer dan gemiddelde aandacht is besteed aan het toepassen van de Aanpak Duurzaam GWW of elementen daaruit. De nieuwe N69, die in de gebruiksfase volledig energieneutraal is, is daar een mooi voorbeeld van. De 8,5 kilometer lange nieuwe weg wordt aangelegd om de doorstroming van verkeer, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in het grenscorridorgebied tussen België en de A67 bij Veldhoven te verbeteren.

Juryrapport
Deze Duurzame Parel is een mooie kroon op de titel ‘meest duurzame opdrachtgever’ die de provincie de afgelopen twee jaar al twee keer ontving. De prijs laat zien dat het duurzaam aanbesteden zich dus daadwerkelijk vertaalt in de uitwerking van een project en de werkwijze van de totale organisatie.

De onafhankelijke jury met deskundigen van zowel de kant van opdrachtgevers als marktpartijen, geeft in haar juryrapport aan: “De provincie Noord-Brabant en Boskalis Nederland hebben op overtuigende wijze aangetoond te werken volgens de transitielijnen van de Green Deal Duurzaam GWW 2.0. Maar naast de aandacht voor waardecreatie door duurzaamheidsmaatregelen, is het misschien wel het allerbelangrijkste dat dit project onderdeel is van de structurele verduurzaming van het totale werkpakket van beide partijen. Duurzaamheid als 'business as usual'. Dus niet alleen bij een project, maar als onderdeel van de manier van werken van de totale organisatie. Dat laten deze partijen zien. Dit is waar we met de hele sector eigenlijk naar toe willen gaan.”

Contract: eisen en kansen
De provincie heeft vanaf de start al de ambitie om de nieuwe N69 uit te voeren als meest groene en duurzame weg van Brabant. Het contract bevat diverse eisen waaraan de opdrachtnemer minimaal moet voldoen. Daarnaast heeft de provincie in de aanbesteding de markt uitgedaagd om samen te komen tot een duurzame invulling van de opgave. Boskalis Nederland heeft deze uitdaging opgepakt, dat onder meer blijkt uit:

  • 25 procent CO2-reductie ten opzichte van het referentieontwerp;
  • Energieneutrale weg door integratie van zonnepanelen in de geluidsschermen van twee grote beekdalbruggen, die samen meer opleveren dan nodig is voor de gebruiksfase van de weg (verlichting en pompinstallaties);
  • 90 procent van alle toegepaste grondstoffen bestaat uit hergebruikte materialen;
  • Ontwikkeling en realisatie van drie toonaangevende duurzame innovaties op het gebied van asfalt en beton;
  • Diverse maatregelen die meerwaarde bieden aan de natuur en biodiversiteit rondom de Nieuwe Verbinding N69, zoals extra fauna passages en hopovers.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie