Luister
muziek
25 juni 2021 - 15:18
Deel dit artikel:

Eerste zonnepanelenbloem voor industrieterrein De Schaapsloop

Bij de rotonde van de Leenderweg en John F. Kennedylaan staat een reclamezuil met Van den Borne en SmartFlower. Op datzelfde braakliggende terrein staat een object dat op een bloem lijkt of een propeller. Het ding staat op een betonnen sokkel en maakt Valkenswaard24 nieuwsgierig. Dus gaan we erop uit.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Als je er dichterbij komt, blijkt dat het een samenstelling is van meerdere zonnepanelen, in de vorm van bloemblaadjes. Het blijken er twaalf te zijn. Aan de achterkant zit een ingewikkeld systeem met zwarte kabels en lichtkleurige verbindingen. En op de sokkel staat SmartFlower Solar, net als op de reclamezuil. Op elk paneel van de bloem zit een sticker met technische informatie over model, maximumvoltage en andere specificaties. Op afstand staat een windsnelheidsmeter die via een snoer met het futuristisch uitziende apparaat is verbonden.

Blikvanger
Koen Verkoijen van de gemeente Valkenswaard, betrokken bij het project, vertelt dat het idee van Pierre van den Borne komt, die samen met Coöperatie Energiecollectief De Schaapsloop deze bloem heeft geplaatst. “De bloem bevat zonnepanelen en beweegt mee met de zon om zoveel mogelijk energie op te wekken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de SmartFlower op de rotonde komt te staan.” De opgewekte energie zal volgens Verkoijen in de buurt gebruikt worden. Hij noemt de SmartFlower Solar een mooie eyecatcher waarmee duurzaamheid in Valkenswaard echt zichtbaar wordt als je vanaf de snelweg ons dorp komt binnenrijden.

Energieneutraal
Initiatiefnemer en eigenaar Pierre van den Borne, tevens voorzitter van Coöperatie Energiecollectief Schaapsloop, is erg enthousiast om te vertellen over de zonnecollector. “We hebben in 2018 het collectief opgericht met als uiteindelijk doel energieneutraal te worden op industrieterrein De Schaapsloop”, zegt hij en grijpt terug op het honderdjarig bestaan van Smeva. “Met Charles Smets besprak ik het idee van de zonnepanelen. Het zou een mooie promotie kunnen zijn voor iedereen die eraan meedoet.” Uiteindelijk brengt Van den Borne de SmartFlower vanuit Oostenrijk naar Valkenswaard en vraagt zich meteen af of zijn bedrijf misschien deze panelen op de markt kan brengen. “Heel veel bedrijven hebben zonnepanelen op het dak staan, meer niemand ziet ze. Met deze collector worden we ons nog veel meer bewust van.”

Valkenswaard wil volgens hem graag een groene gemeente zijn en de bedrijven willen graag een duurzaam industrieterrein zijn. “In februari 2020 ben ik samen met Smeva en een Belgisch bedrijf het project opgestart en inmiddels is SmartFlower Benelux ontstaan.” Van den Borne benadrukt dat het toestel twee doelen kan dienen: enerzijds kan het een commercieel verhaal zijn, maar anderzijds willen we ook de SmartFlower ter beschikking stellen van bedrijven om de duurzaamheid van industrieterrein De Schaapsloop te benadrukken.

Het is bijzonder te noemen dat de zonnepanelen, met een totale doorsnee van vijf meter, niet alleen met de zon meedraait, maar bij een windsnelheid van 54 kilometer per uur volledig verticaal gaat staan. “Bij 63 kilometer klapt de bloem helemaal in. De opgewekte energie van de eerste SmartFlower zal vermoedelijk ten goede komen aan de Hengelsportvereniging aan de overzijde van de John F. Kennedylaan.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie