Luister
muziek
05 Juli 2021 16:00
Deel dit artikel:

Diamanten bruidspaar De Koning vertelt en zingt nog graag over vroeger

Vanwege het diamanten huwelijk van Louis en Lies de Koning komt burgemeester Anton Ederveen op visite aan de Carolusdreef en brengt een ingelijste oude kaart van Valkenswaard mee uit 1866, en bloemen. Op de vensterbank staat een groot aantal felicitatiekaarten. Ook is er nog tijd om terug te blikken op de afgelopen jaren.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Mevrouw de Koning (86) en haar man (86) kijken vanuit hun appartement uit op de grasvlakte aan de Carolusdreef. Het voorterras van hun appartement is versierd met slingers, twee zilveren ringen, ballonnen en het cijfer 60. Zodra de eerste foto gemaakt wordt van het terras, gluurt de bruidegom al door de terrasdeur naar buiten. Even later helpt dochter Els van Kessel-de Koning haar moeder door de deur en zo staat het koninklijke echtpaar meteen vol in de belangstelling voor de fotograaf en voor passanten. Even later zit het paar weer binnen en al ras is er koffie met een lekker stukje gebak.

Glasinstrumentenmaker
“We wonen nu drie jaar hier en daarvóór drie jaar in de Zoete Inval aan de Waalreseweg”, zo steekt Louis van wal. “Toen we trouwden, zijn we begonnen op de dr. Schaepmanstraat.” Op de vraag hoe het echtpaar elkaar heeft leren kennen, zegt Lies: “Tijdens de Sacramentsprocessie op de Markt”, en meteen begint ze te zingen ‘Kinderen van Maria. “Het was ter hoogte van de vroegere apotheek op de markt”, weet Louis te vertellen, en hij lacht. Het is in de periode dat Louis na de Aloysiusschool met de broeders, en de LTS naar de Philipsbedrijfsschool gaat om te leren voor glasinstrumentmaker. Louis haalt zelfs met een foto de krant op het moment dat hij een röntgenbuis aan elkaar aan het smelten is. “Ik sloeg de krant open en zag m’n eigen staan. Ik wist er niks van!’ Uiteindelijk verhuist hij naar Medical Systems in Best, waar hij tot het laatst blijft werken, als assistent-afdelingschef.

In de kark, in de kark
Lies, geboren in de vroegere Spoorstraat, nu Frans van Beststraat, is de jongste in het gezin Olfers. Ze werkt een poosje bij de Willem II aan een machine. Directeur Kersten nodigt haar in die tijd uit om, samen met enkele Duitsers, op een beurs in Utrecht een machine te demonstreren die in één keer een complete sigaar kan maken. Ook werkt ze bij fotograaf Rotier, en wordt vooral ingezet om op de kinderen van het gezin te passen. Op 8 april 1961 trouwt het koppel voor de wet in het oude gemeentehuis en op 1 juli in de Mariakerk. “In de kark, in de kark, zei de dominee’, heft Lies spontaan aan als liedje uit haar jongere tijd. Ze worden getrouwd door een neef van haar, pater Cor Hoefs uit Stevensbeek. De vlag van voetbalvereniging De Valk staat op dat moment bij het Maria-altaar. Op een afstandje luistert ook schoonzoon Harrie van Kessel geïnteresseerd mee naar de verhalen van het diamanten echtpaar. Het bruiloftsfeest wordt gehouden bij De Valk. Twintig jeugdvoetballers staan bij het hotel-restaurant met een bal in hun handen, waar het kersverse bruidspaar onderdoor moet lopen.

Competitieleider KNVB
Vanwege de hoge temperatuur die dag, spoort iedereen de bruid aan om haar warme bruidsjurk uit te doen. “Ik heb hem maar één keer aan, en nu houd ik ‘m aan”, is haar antwoord. Het is op het feest zo druk dat zelfs gasten buiten op het terras geplaatst worden, onder parasols. Geen wonder dat het zo druk is: Lies is de jongste van veertien kinderen van het gezin.
Louis is trots op de tijd dat hij voor de voetbalsport actief is. Als voetballer krijgt hij een zware knieblessure en het voetballen is definitief voorbij. Dan wordt hij scheidsrechter en blijft betrokken bij de club, ook als lid van de jeugdcommissie. Later vraagt de KNVB hem om competitieleider te worden voor het jeugdvoetbal in De Kempen, van 25 verenigingen en krijgt daarvoor een gouden speld in de kantine van De Valk.

Over opoe en Oma
Terwijl Lies wat ondeugend rondkijkt, vertelt ze over het huishouden en over de twee poezen die ze lange tijd gehad heeft. “Als hobby doe ik ook puzzelen. Ik haal ze uit boekjes en uit de krant”, aldus de bruid, die volgens dochter Els ook bekend heeft gestaan als Ilse Floers. Dochter Els: “Ze schreef onder dit pseudoniem vijftig stukjes in de Kempener Koerier”, en laat een krantenknipsel zien met als titel ‘Lekker wèerm’, over de centrale plek van de ouderwetse kachel in vroeger tijd. Ook in het dialect schrijft Lies over de opoe van toen en de oma van nu, over Sint en de Kerstman en over iemand bij zijn neus ‘vatten’ als hij snurkt. “Ik heb ook vijf jaar in de Raad van Elf gezeten”, vertelt Louis, “en was radiotelegrafist in het leger.” Als lid van het Gregoriaans koor en de negen jaren als reservepolitie put de gastheer steeds meer boeiende verhalen uit zijn scherpe geheugen. Ook gaat hij steeds mee met zijn vrouw, omdat ze lid is van de Heemkundige Kring van Valkenswaard.

De drie kinderen Els, Inge en Esther worden geboren in de zestiger jaren en volgen de St.-Jansschool, aan het begin van de straat. Het 25-jarig huwelijk viert het hele gezin met een etentje in Bladel. Bij het 50-jarig feest komt de burgemeester persoonlijk feliciteren en maakt de familie een uitstap naar de Efteling. Enkele dagen later wordt in Leende opnieuw een feestmaal aangericht in het bijzijn van familie. Deze week wordt het jubileum gevierd met het eigen gezin op het appartement en krijgen bewoners van het huis gelegenheid om het paar te eren in de centrale huiskamer.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie