Luister
muziek
16 Juli 2021 06:05
Deel dit artikel:

Inge Geurts maakt mooiste creaties met sierkalebassen

Een kalebas is een siervrucht en behoort tot de familie van de pompoenen en courgettes. Wat je daar allemaal mee kunt? Inge Geurts weet daar wel raad mee. Zij zwaait de artistieke scepter van de Pompoendagen, een bijzonder festival in Asten, dat al voor de dertigste keer gaat plaatsvinden.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

Inge Geurts (57) heeft haar eigen woman cave aan huis. Als je daar binnen gaat, stap je in een wereld van gedroogde kalebassen en pompoenen kunst. We kennen ze allemaal wel van de Halloween-dagen, maar Inge gaat een flinke stap verder dan dat. Is ze in het dagelijks leven projectmanager IT bij Fontys-Hogescholen, in haar vrijetijd is ze graag in de natuur om inspiratie op te doen “Ik ben heel erg van de natuurproducten en noem wat ik maak natuurkunst. Altijd ben ik met materialen bezig die ik buiten vind. Door veel te experimenteren met zwerfhout, verf, kalebassen en pompoenen, dennenappels, blaadjes, maar ook met bloempotjes, kom ik tot leuke resultaten.”

Pompelientje Peelpompoen

De Valkenswaardse neemt plaats in haar inspiratiehoek aan een bureau en vertelt over haar ouders, die beiden creatief zijn. “Kijk, daar in de tuin staat een beeld dat mijn vader maakte. En mijn moeder is zeer handig met haken, borduren en breien, werd creativiteit flink gestimuleerd, en hergebruik was daarbij altijd een thema. Dat resulteerde bij mij in het goed kijken in de omgeving wat te hergebruiken was. Dat is ook mijn persoonlijk thema. In elke boom en elk tak zie ik wel iets wat ik kan gebruiken”. Ze laat een hand zien, samengesteld uit losse takjes en jute. In no time wordt het duidelijk dat de gastvrouw veelzijdig is en allerlei technieken hanteert. Behalve dat ze de eerste vrouwelijke elektricien van Nederland was, schrijft ze zelfs meerdere boeken. Ze wijst naar een poster en zegt: “Pompelientje Peelpompoen is mijn geesteskind en heb ik als merknaam laten vastleggen. Want vooral de laatste jaren werk ik veel met pompoenen en kalebassen.”

40.000 pompoenen

Vier jaar geleden komt Inge als vrijwilliger in contact met het Pompoen- en Kalebassenfestival in Asten, bij het Klok- en Peelmuseum, omdat ze haar spotten met een pompoen-werkstuk bij het Vogelverschrikkersfestival van Valkenswaard. “Eéns per jaar is in Asten een groot festival van tien dagen en ik ben inmiddels creatieve ontwerper van het terrein. Daarvoor maak ik hier thuis alle kleine creaties, en in Asten heb ik een grote werkplaats tot mijn beschikking voor ontwerpen van soms wel zeven meter hoog.” Een fotoboek laat zien wat je met pompoenen kunt doen. “Het lijkt wel op het bloemencorso, maar dan met pompoenen.” Elk jaar wordt gewerkt rondom een bepaald thema. “Op sommige creaties worden wel 7.000 pompoentjes vastgeprikt. Er liggen wel 40.000 pompoenen op het terrein, afkomstig van diverse kwekers, in alle kleuren en maten.” Soms kweekt ze ook zelf, en dit jaar staan in de tuin van haar moeder de nodige kalebasplanten. De vruchten worden opgehangen en drogen ’n jaar voordat Inge ze kan bewerken. “Een kalebas droogt vanzelf van binnenuit en wordt dan hol. Alleen de zaadjes zitten er dan nog in.”

Ze vindt het ook leuk om te werken met natuurproducten die vergaan. “Vergankelijke kunst noem ik dat. Zo snijd ik ook gezichten uit pompoenen. Dan maak je iets en dan weet je dat het na een tijdje weer weg is.” Ook in een Eftelingsetting maakt ze alle mogelijke figuren van kalebassen en pompoenen. “Ik zet dit jaar vele kalebas-paddenstoelen in het bos op het festivalterrein. Wist je trouwens dat de verschillende kalebasvormen ook een naam hebben? Deze kalebas wordt Long Dipper genoemd, naar de sterrenstelsel grote beer in Amerika. Daarom heb ik er het sterrenstelsel op geschilderd.” Op die manier beschildert en ontwerpt Inge allerlei kleine en grotere objecten. “Ik heb een aantal mensen die me helpt om de grote creaties vorm te geven. Op 30 juli ga ik er weer heen om samen verder te werken aan de constructies.”

Ambassadrice

In de tuin van Inge ligt een houten boot ondersteboven. “Die heb ik gevonden, gerestaureerd en is bijna klaar. Hij is al waterdicht, maar de rand moet ik nog afwerken. Daar ben ik, samen met mijn man, vijf jaar mee bezig geweest.” Ze laat weer enkele foto’s zien van kunstwerken, gemaakt van spullen die ze vindt of die kapot zijn. In de tijd dat ze als elektricien de Droomvlucht mee opbouwt, doet ze veel Efteling-inspiratie op die goed terug te zien is in allerlei kunstobjecten die Inge maakt. Dan gaat het weer over Asten en als een heuse ambassadrice vertelt de kunstenares enthousiast dat haar zus Elvera ook meehelpt op het festival om samen met kinderen gezichtjes te snijden uit pompoenen en dat tientallen vrijwilligers er gezamenlijk een prachtige gebeurtenis van maken.

“Ik ben ook voorzitter van Technika10 Valkenswaard”, laat Inge dan weten. Tijdens verschillende cursussen maken meisjes kennis met allerlei materialen, technieken en gereedschappen. Er wordt ook geëxperimenteerd met chemie en technisch lego en er wordt een excursie georganiseerd naar een technisch bedrijf. “Ook voor vrouwen is een cursus ontwikkeld om ze te helpen zelfredzamer te worden met klussen in huis. Er wordt geschuurd en getimmerd, we leren ze een stopcontact aan te sluiten of een lampje, hebben het over autotechniek en fietsen maken en leren over aansluitingen van televisie, radio en computer.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie