Luister
muziek
17 Juli 2021 15:53
Deel dit artikel:

William deelt zijn passie voor drones met zijn enthousiaste klanten

“Ik krijg een boost van enthousiaste klanten”, zegt William van Beek, dronepiloot uit Valkenswaard. Verslaggeefster Bernice Dings van Valkenswaard24 ging bij hem op bezoek.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

William heeft naast zijn ingenieursdiploma's elektrotechniek en hogere informatica een andere aantekening op zijn CV staan: dronepiloot. In 2019 startte William een kleinschalig bedrijfje: Drone Insight. Hij voert het nu meer hobbymatig uit.
Mensen die met een drone vliegen die zwaarder is dan 250 gram of een lichtere drone met een camera, moeten zich sinds 31 december 2020 verplicht registreren bij de RDW (Dienst Wegverkeer). Is de drone zwaarder dan 250 gram, dan moet er ook een vliegbewijs worden gehaald. Dit geldt ook voor mensen die een drone alleen recreatief gebruiken.

Op tafel staan een stuk of zes drones als ik binnenkom. Mijn oog wordt er meteen naartoe getrokken. Het ziet er interessant uit. Maar voor ik meer leer over vliegen met drones en wat daar allemaal bij komt kijken, praten we bij over onze gezamenlijke basisschooltijd op ‘t Smelleken. Zijn vrouw Femke is daar onlangs kort werkzaam geweest en hun dochter zit er nu in groep 6.

Vliegbrevet en drone-operaties

Williams passie voor techniek kan hij prima kwijt in de drones. Bij zijn vriend Guus komt hij vaak om de passie voor drones te delen en om ervaringen uit te wisselen. Omdat William het serieus wilde aanpakken, heeft hij in 2019 de Opleiding ROC gevolgd (vliegen met drones tot 4 kilogram) en met succes zijn brevet gehaald. “De gemiddelde consument weet niet waar hij zich aan moet houden. Ik wil graag kwaliteit leveren”, vertelt William die ook adviseert bij aanschaf, mogelijkheden en leren filmen en fotograferen met drones. Wie een eigen drone heeft en beter wil leren vliegen, kan ook bij hem terecht om de fijne kneepjes te leren.

Een volledig ROC-brevet is er op gericht om zwaardere drones te besturen en in zogenaamde no-flyzones te mogen vliegen. Door middel van workshops, op individuele basis of in een groepje van maximaal vier personen, leert William de klant wat er bij een ‘drone-operatie’, hoe ze een dronevlucht noemen, komt kijken.

Workshops, film en fotografie

William vertelt me dat er verschillende categorieën zijn: A1, A2 en A3 die qua nummering niet logisch overeenkomen met wat je zou verwachten wat ‘mag’. In Europa geldt sinds dit jaar een duidelijke uniforme regelgeving met betrekking tot drones, vertelt hij. “Vliegbewijzen om te mogen vliegen met je drone hebben naast de gewichtsklasse van de drone ook nog betrekking op het risico van de dronevlucht.” Er komt dus heel wat bij kijken als je dit serieus aan wil pakken. William biedt drie soorten workshops aan: algemeen, film/foto en ‘op maat’ en beginnen met uitleg en theorie en een lunch bij hem thuis om vervolgens ‘het veld’/de natuur in te gaan. Hij toont me hoe de drones werken en ik ben enthousiast. “Passie voor drones en vanuit de techniek mensen iets leren, dat is wat mij drijft.”

Voor meer informatie, zie Williams website en kijk op Rijksoverheid.nl.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie