Luister
muziek
17 juli 2021 - 05:54
Deel dit artikel:

Vrachtwagenverbod op nieuwe Markt in Valkenswaard

Een motie van H&G waarin het college verzocht wordt een vrachtwagenverbod in te stellen op de nieuwe Markt, is door de gemeenteraad unaniem aangenomen. Het vrachtwagenverbod moet gaan gelden voor het wegvak tussen de kruising van de Dommelseweg en Luikerweg en de kruising Markt, Leenderweg en Waalreseweg.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Maanden is intensief gewerkt aan de Markt, de nieuwe rijweg en de uitbreiding van de terrassen. Over het resultaat is vriend en vijand het eens: het ziet er schitterend uit. "Valkenswaard heeft straks een van de mooiste marktpleinen in Brabant", zegt Wout Verhoeven van H&G. Vorige week vrijdag is de gereconstrueerde Markt opengesteld.

Verhoeven zegt dat de fractie van H&G al snel signalen ontving van bezorgde inwoners die de nieuwe situatie, voor met name de fietsers, onveilig vinden. Op de nieuwe weg maken fietsers, auto’s en vrachtwagens gebruik van dezelfde rijbaan. De bus mag zelfs in twee richtingen van de weg gebruikmaken. Verhoeven schetst: "Fietsers worden in de huidige situatie geconfronteerd met een vrachtwagen die achter hen rijdt. Als je bijvoorbeeld als ouder daar samen met je kind fietst, is het begrijpelijk dat dit een gevoel van onveiligheid geeft. Als er dan ook nog tegelijkertijd een bus van de andere kant komt, ontstaat ronduit een gevaarlijke situatie."

Actie en motie

Tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad zijn door verschillende fracties vragen gesteld over de nieuwe verkeerssituatie, waaruit hun bezorgdheid bleek voor de veiligheid van het fietsverkeer. Verhoeven koos ervoor om direct actie te nemen en via een motie het college van B&W op te roepen een vrachtwagenverbod in te stellen. Dit voorstel is unaniem door de andere fracties ondersteund.

Het vrachtwagenverbod is met uitzondering van bestemmingsverkeer, want de horeca moet bevoorraad kunnen worden en de marktkooplieden moeten met hun waren op de weekmarkt kunnen komen. Verhoeven sluit af: "Binnenkort dus geen vrachtwagens meer op het nieuwe wegvak van de Markt. Wij hebben er vertrouwen in dat het college van B&W het verzoek van de gemeenteraad snel ten uitvoer zal brengen."

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie