Luister
Live
20 juli 2021 - 05:59
Deel dit artikel:

Eerstejaars van Were Di Drie geven presentatie over pumptrack in Valkenswaard

Verschillende groepjes van de klas van Were Di Drie zijn de afgelopen weken in de weer geweest om spreekbeurten voor te bereiden met als onderwerp ‘pumptrack’. Op verzoek van Evert-Jan Haarhuis hebben ze hiermee argumenten verzameld om bij de gemeente te pleiten voor een pumptrackbaan in Valkenswaard.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Om 09.15 uur start de onlinepresentatie van verschillende subgroepjes. De coördinatie wordt van docent Fried overgenomen door Ingrid en weldra verschijnen de verschillende leerlingen op het scherm. Ook Rik van Veldhoven van de gemeente is aangesloten bij de presentaties, om rechtstreeks te kunnen vernemen wat de jeugd voor ijzers in het vuur heeft.

Behalve dat de kinderen een eigen onderzoek hebben gedaan op het internet, onder de bevolking en op een basisschool, zijn er ook diverse schaalmodellen van een pumptrackbaan gemaakt. Enkele ervan staan achter de rug van de juf en dienen als extra informatie voor de gemeente, die straks de knoop zal moeten doorhakken voor een baan. Uiteraard verloopt de ene presentatie wat soepeler dan de andere, maar over het algemeen hebben de leerlingen zich goed verdiept in het ontstaan van pumptrack en in de voor- en nadelen van deze sport. Vooral over de baan zelf hebben de meeste kinderen veel informatie verzameld. Eén van de groepen heeft zelfs een filmpje in de presentatie ingebouwd over het maken van een baan.

Met je gewicht

Voor wie het nog niet helemaal helder voor ogen heeft: een pumptrackbaan lijkt op een soort achtbaan, maar dan op de grond. Het is een parcours met heel veel bochten en is veelal van asfalt. Doordat er talloze kleine heuveltjes in de baan zitten, kun je met een fiets hoge snelheden behalen door met je gewicht steeds pompende bewegingen te maken. Deze zijn voornamer dan het gebruik van de trappers. Niet alleen met een fiets kun je op de baan, ook met een BMX-fiets, een step, een skateboard of inlineskates kun je op de pumptrackbaan de sport beoefenen. Ja zelf rolstoelers kunnen (onder begeleiding) gebruik maken van het parcours.

Eén van de groepjes heeft enquêteformulieren in het dorp verspreid en laat op een kolomdiagram de resultaten zien, die overigens allemaal zeer positief zijn. Ook de vraag of het Don Boscopark een geschikte locatie is, wordt gemengd gereageerd. Of er wel voldoende prullenbakken komen en of het geen hangjongeren zal aantrekken. ’n Ander clubje heeft zich verdiept in het sociale aspect van een pumptrack: je maakt gemakkelijker vrienden, leeftijdsgenoten kunnen elkaar treffen maar iedereen van elke leeftijd is welkom om zich uit te leven in deze buitensport.

Overtuigen

Van Veldhoven geeft aan de enquête-uitslagen graag mee te nemen naar het gemeentehuis en Haarhuis ziet kansen om de wethouder te overtuigen van de noodzaak van een baan binnen de gemeente. “De pumptrackbaan is niet alleen om snel te kunnen fietsen, het is ook een baan waar je kunt leren fietsen en zelfs kunstjes kunt leren”, zegt het laatste studiegroepje. Al op meer plaatsen in ons land blijkt een baan te zijn aangelegd; nu in Valkenswaard nog.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug