Luister
Live
23 juli 2021 - 13:57
Deel dit artikel:

Wethouder Theus reikt Activiteitengids uit op weekmarkt

Samen met nog enkele vrouwen maakt Mieke Theus, wethouder sociaal domein, hier en daar een praatje met bezoekers van de weekmarkt in Valkenswaard. Tegelijkertijd biedt ze hen een zwarte tas aan met de tekst 'Ik Ook! Valkenswaard Oog voor iedereen.nl'. Daarin uitgebreide informatie waar men terecht kan voor hulp.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Het is 16.00 uur en niet druk op de weekmarkt. Misschien door de warmte? Of door het tijdstip? Toch neemt wethouder Theus de gelegenheid om iedereen die dat wil, deelgenoot te maken van alles wat er in Valkenswaard op sociaal gebied te vinden is. Wanneer je hulp nodig hebt, kun je op tientallen adressen aankloppen. De informatie is verzameld in de Activiteitengids, met als titel 'Oog voor jouw ontwikkeling'.

Op de vraag of alle instanties in de uitgebreide brochure vermeld staan, zegt de wethouder: “Er staat wel veel in, maar niet alles. Daarom verwijs ik heel graag naar de website.” De gids wijst de weg naar het Alzheimercafé, naar bijeenkomsten voor jonge moeders, de klussendienst, het jongerenwerk en noem maar op. Maar ook het formulierencafé laat zien wat de mogelijkheden zijn, net als het sportbuurtwerk en het spreekuur voor vluchtelingenwerk. Bij het doorbladeren van het boekje kom je vaak de naam van Cordaad Welzijn tegen, maar ook Combinatie Jeugdzorg, ZuidZorg, GGD, Lumens, GGzE en de stichting MEE dragen bij aan het overzicht van mogelijkheden.

Oog voor jouw welzijn

Terecht loopt Theus trots over de Markt en klampt het publiek aan. “U doet ook wel eens iets voor een ander, toch? In deze tas zit nog meer informatie over welke hulp allemaal beschikbaar is”, zegt ze en geeft weer een tas weg. Behalve de nieuwe activiteitengids zit er ook de brochure Oog voor jouw welzijn in, die bol staat van adressen van instanties rondom medische hulp, zorg aan huis, rondom ondersteuning op maat, eetpunten, burenhulp in de wijk en een aantal algemene adressen.

Tante uit Budel

Een echtpaar uit Hamont duwt de rolstoel van een hoogbejaarde tante uit Budel. “Ik zie dat jullie vrijwilligerswerk doen. Hier hebt u een tas met nog meer informatie over Valkenswaardse hulp-mogelijkheden”, zegt de wethouder, en blij-verrast accepteert het koppel de tas. Voor in de meterkast zit er ook nog een netwerkkaart in, waarop men kan invullen door wie men in het leven omringd wordt of wie om welke hulp kan worden gevraagd als de nood aan de man is.

Al met al is de sociale kaart van Valkenswaard op fraaie wijze vorm gegeven en in begrijpbare taal voor iedereen beschikbaar. Onderin de tas zwerft nog het bekende rode knipperende hartje, met de tekst Geniet van ons mooie centrum.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug