Luister
muziek
5 augustus 2021 - 11:23
Deel dit artikel:

FOTO'S: Kinderen leven zich uit bij Breek de Week

Basisschoolkinderen hebben woensdagmiddag bezit genomen van een groot deel van de Markt. Heerlijk om te zien hoe ze genieten van reuzenmikado, touwtrekken, pijl-en-boogschieten, eendje-hengelen en noem maar op. Achter de rood-witte linten loopt een enkele oma of opa rond, maar het merendeel van de toeschouwers op de terrassen zijn de ouders, vaak nog met een jonger kindje in de buggy. Mooi om op een afstand te zien.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Nic van Houts is de eerste man van dit evenement en staat bij misschien wel het riskantste spel van allemaal: het pijl-en-boogschieten. Daarom heeft hij nauwelijks tijd voor een persgesprek. Toch ziet hij kans alle schutters even veilig te stellen en zegt: “Het gaat prima, maar we hadden graag wat meer hulp gehad. Twee organisaties hadden hulp toegezegd en uiteindelijk niet. Zoals je ziet, weten de kinderen gelukkig toch wel de weg te vinden.” Intussen staat er alweer een rij wachtende kinderen bij het spel, dat zich gelukkig aan één kant van het terrein afspreelt. Elke week zijn er tussen de 150 en 200 kinderen aangemeld om aan dit evenement mee te doen. Het thema van deze week is ‘Spektakel’.

Intussen roepen enkele kinderen om hulp. “De kinderen hebben zojuist met een veilige pijl geschoten. Zo dadelijk krijgen ze een paintballmasker op en kunnen ze veilig op elkaar schieten. Het is eigenlijk een spel voor kinderen vanaf acht jaar, dus dit is één van de activiteiten voor de iets oudere kinderen.” Enkele kinderen zijn aan het touwtrekken. Voordat ze beginnen is al duidelijk welke kant van het dikke touw zal winnen. De beiaard speelt een vrolijke melodie en bij de versnaperingtent kunnen de kinderen zelf hun drankje tappen uit een grote tank. Geconcentreerd leidt een jongen een metalen ring over een gebogen ijzerdraad, in de hoop dat het alarm niet zal gaan klinken. Enkele meisjes lopen snel naar de hoepels die net even ongebruikt op de grond liggen. Bijna trappen ze enkele stoepkrijtjes stuk die gebruikt zijn om het plaveisel op te sieren.

Hulp gewenst

Een luchtkussen kan natuurlijk niet ontbreken en er houdt een volwassene de wacht. Bij het traditionele voetbalspel draaien kinderen behendig aan de stangen waar de voetballers aan bevestigd zijn. Even verderop probeert een peuter wat ringen om stokjes te hangen: hoe hoger, hoe meer punten. De EHBO’er heeft gelukkig niks te doen. Het lijkt allemaal gesmeerd te lopen, maar hulp is tóch hard nodig. Vandaag zijn er zes volwassenen die meehelpen om alles in goede banen te leiden. Nic doet een oproep om massaal aan te melden voor de komende woensdagen, tot en met woensdag 1 september. “Aanmelden kan, heel graag zelfs, via e-mailadres info@breekdeweekkids.nl. Er moeten nog zeker zes extra helpers worden aangetrokken. Er staat een vrijwilligersvergoeding tegenover en veel glimlachende kinderen en hun ouders.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie