Luister
muziek
12 augustus 2021 - 05:44
Deel dit artikel:

Marleen van Zon is doula: 'Ik vertrek pas als iedereen content is na een bevalling'

Als je van beroep doula bent, ondersteun je de kraamvrouw en kraamheer vóór, tijdens en na de bevalling. Het is een vak dat nog niet zó bekend is in onze omgeving. Een nadere uitleg van de Valkenswaardse doula Marleen van Zon (36) geeft duidelijkheid over haar werkzaamheden.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

“Al verschillende jaren ben ik maatschappelijk werkster”, zo steekt Marleen van wal. “Vaak hoorde ik in de gezinnen waar ik kwam over hoe de bevallingen destijds waren verlopen. Moeders kunnen het haarfijn navertellen, want je vergeet het nooit meer. Maar zodra ouders geen regie meer hebben over hun baring, kan het zelfs een traumatische ervaring worden.” Marleen zelf heeft best een zware tijd gehad na de geboorte van haar zoon en kwam zelfstandig tot de conclusie dat ze hulp nodig had. “Ik was zoekende naar iemand die me hielp met het terugvinden van de balans in mijn leven”, aldus de doula (spreek uit als ‘doela’), “en wilde iemand in mijn buurt die me gerust kon stellen en mij kon vertellen wat er met me aan de hand was.” Daarom besluit ze om in België de post-HBO-opleiding Perinataal Counseler te gaan volgen.

Zwanger- en Mamacafé Valkenswaard

Ze ervaart tijdens de opleiding dat er een toename is van psychische kwetsbaarheid in de periode rondom de bevalling. “Ik leerde veel over de sociaal-emotionele begeleiding die je kunt bieden aan de kraamheer en –vrouw.” Dan gaat ze samenwerken met Nicole Amalo en zetten ze samen het Zwanger- en Mamacafé Valkenswaard op, eerst in de Malpiehoeve, daarna bij de Neut in Westerhoven, om de week op maandagochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur. “Als maatschappelijk werker groeide ik er als het ware naar toe om zwangerschapscursussen Bia doula te gaan volgen in Amsterdam. In mijn netwerk van het Zwanger- en Mamacafé kwamen steeds vaker moeders naar me toe met de vraag of ik hen misschien persoonlijk wilde begeleiden door fysiek te ondersteunen, emotioneel of psychisch. Ze gebruikt alle tijd om bij de aanstaande ouders te informeren over hun mogelijkheden. “Ik vraag hen wat ze van mij verwachten en hoe ze dat voor zich zien.”

Geen medische ondersteuning

Marleen heeft de nodige vakliteratuur voor zich op tafel liggen, zoals The birth partner, Het grote wonder, Vrije geboorte, enkele handboeken en een grote geboorte-atlas, met daarin afbeeldingen van de anatomie van de zwangere vrouw. “Ikzelf ben moeder van twee kinderen, ben goed in mijn vak en heb het daardoor druk. Mensen bellen en vaak ga ik er vijf tot zeven keer heen. Ik vertrek pas na de geboorte, wanneer iedereen content is.” Doula Marleen vertelt vol enthousiasme over het maatwerk dat ze aanbiedt voor elke koppel dat haar hulp inroept. Op de vraag of ze ook medisch ondersteuning verricht, zegt ze klip en klaar: “Nee. Ik laat het werk aan de verloskundige of de arts. Ik zorg dat de partner in de goede positie staat en zorg voor een zo ontspannen mogelijke vrouw.” Dan legt ze uit dat fysiologisch gezien een staande bevalling voor de vrouw en voor het kind veel natuurlijker en vaak gemakkelijker is dan liggend op de rug, en ze legt het uit aan de hand van een grote foto uit de schitterende atlas.

Filmpjes

Doula’s hebben ervaring met diverse vormen van geboorte en Marleen noemt daarbij onder anderen de bevalling in het bad. “Iedereen mag bevallen op de eigen gekozen wijze, zolang het medisch verantwoord is. Wij zorgen dat het paar vooraf zo veel mogelijk gerustgesteld wordt en alle vragen beantwoord worden die ze stellen. Als één van de weinige perinataal counselors in Zuid-Nederland adviseert Marleen om vooraf verschillende realistische bevallingsfilmpjes te bekijken zodat diverse momenten van de bevalling vertrouwd raken bij de ouders. Dus geen Call-the-Midwife-bevallingen.” Het liefst spreekt ze over ‘geboorte geven’ in plaats van bevalling.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie