Luister
muziek
30 Augustus 2021 12:59
Deel dit artikel:

Beginnend schrijver Tim Tilleman heeft zijn deeldebuut met boek ‘Kloosterkoffers’

Veel mensen hebben het idee dat het leven in een klooster niet kan samengaan met deelnemen aan een moderne maatschappij. Tim Tilleman, die als actief gelovige midden in het leven staat als drummer in de kerkband en graag geziene gast in het uitgaansleven in Valkenswaard, woonde bijna twee jaar in het Sionsklooster in Diepenveen.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

Tijdens een vierdaags festival ervoer Tim Tilleman, dat hij in zijn toch redelijk jachtige leven destijds, behoefte had aan meer rust, innerlijke rust. Samen met andere twintigers die hij op het festival had leren kennen, besloot hij het leven in een klooster te gaan ontdekken. Niet als een tijdelijke retraite van een paar weken, maar een langere periode. Ook al zag hij er in het begin als een berg tegenop, juist ‘die berg’ zou wel eens de rustplek kunnen zijn die hij nodig heeft. Geïnspireerd, naar eigen zeggen, door Jezus die zich terugtrok op een berg om te bidden en met Zijn Vader te praten. Zijn ervaringen en belevingen staan, samen met de verhalen van zijn medekloosterlingen, opgeschreven in het boek ‘Kloosterkoffers’. Valkenswaard24 spreekt hem op zijn vakantie- en oppasadres in Olst.

De kloosterlingen kregen veel aandacht in de media, met name gericht op wat een groep twintigers bezielde om in deze moderne tijd een bepaalde tijd het klooster in te gaan. “Het voelde voor mij in eerste instantie als een ballingschap, maar dan vrijwillig en niet gedwongen hoor”, vertelt Tim met een knipoog. “Wat had ik nou als baptist te zoeken in een rooms-katholiek klooster? “Hij was altijd al wel zoekende naar manieren van expressie in zijn geloofsbeleving. Als muzikant en aanbiddingsleider in de evangelisch-baptistenkerk droeg hij al uit waar hij voor stond. Ook als hij met vrienden op stap ging, schuwde hij het onderwerp niet onder het genot van een biertje. De stilte van het klooster en het viermaal daags terugkerend getijdegebed veranderden hem stilletjes aan van binnenuit. “Juist in turbulente tijden is middenin de storm, in het oog, God aanwezig.” Die contemplatie, die beschouwende rust, is iets wat alle kloosterlingen in hun verhalen in het boek laten terugkomen en Tim ook in hun openhartige gebeden hoorde. Geraakt door de kwetsbaarheid van zijn medekloosterlingen van voornamelijk andere denominaties, ervoer Tim dat juist daar de liefde van God in zit. Niet in oordelen, maar in het delen zelf.

Inspiratie

Schrijvers als C.S Lewis, Tolkien en Scott Fitzgerald zijn een bron van inspiratie voor Tim. De fantasy-verhalen en bijbelse symboliek in hun boeken raakten hem als kind al en inspireren hem ook in zijn eigen schrijversambitie. “Natuurlijk zou ik ook het allerliefst tijdloze verhalen schrijven, net als zij.” Het fictieve genre heeft voornamelijk zijn interesse en daarom heet zijn bedrijfje ‘Phantom Tales’. Schrijven is echter niet alleen heel veel denkwerk, maar vooral ook dóen. Daarin zou Tim wel meer op de bijbelse Petrus willen lijken, dat was ook echt een aanpakker, een doener. Maar ook een flapuit. “Daar herken ik mezelf wel in”, vertelt Tim met een knipoog, refererend naar momenten dat het samenleven in het klooster wel eens ‘schuurde’. “Maar degenen die mij goed kennen weten dat ik toch meer een denker ben en het doen wel eens te wensen over laat, vertelt hij met gezonde zelfspot. “Meer zoals de reflectieve, poëtische en filosofische kant van Johannes.”

Kloosternomade op de motor

Ook al is zijn tijd in Diepenveen afgesloten, Tim komt nog steeds samen met een paar van zijn medekloosterlingen om te bidden en podcasts te maken. Voorlopig blijft hij pendelen tussen Midden-Gelderland en Zuid-Oost Brabant op zijn motor, want hij gaat na de zomer een theologische studie volgen in Ede en stage lopen in Valkenswaard . En uiteraard ook voor bezoek aan familie en vrienden in Valkenswaard. Daarmee lijkt de kring rond te komen in de toekomst, in navolging op het boek. Waar de verhalen in het boek geordend zijn in de driedeling: ‘komen, zijn en gaan’, is er nu sprake van de volgende fase: terugkomen. En na zijn studie terug naar Valkenswaard, is iets waar Tim wel aan denkt.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie