Luister
muziek
30 augustus 2021 - 15:58
Deel dit artikel:

FOTO'S: Kermis Dommelen valt in het water

Op zondag rond drie uur moet het een drukte van belang zijn op de jaarlijkse Dommelse kermis. Maar niets is minder waar. Het is een druilerige middag en de meeste foorkramers zitten er werkeloos bij. Hooguit vijftig bezoekers lopen in regenjas en soms gewapend met paraplu over het Sint-Martinusplein.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

In het midden van het plein staat Schat Eiland. Normaal kunnen daar bijna twintig gokkers tegelijkertijd hun geluk beproeven. Nu staat er een enkeling. Gelukkig staan er enkele krukjes voor de kermiskraam, zodat jongere kinderen ook kunnen zien waar ze mee bezig zijn. De zweefmolen staat stil en zelfs de kaartverkoopster is verdwenen. Nee, dan heeft de attractie van Nieuwe Levenskracht Valkenswaard meer geluk. Vanuit een prachtige oplegger schalt de stem van een vrijwilliger over het plein en worden bezoekers aangemoedigd de alom bekende enveloppe te kopen. De wand van de wagen hangt vol met mooie prijzen zoals een pedaalemmer, poppen, beren en handdoeken. Vaak wordt teleurgesteld de geopende enveloppe in de kliko gegooid. De opbrengst van Nieuwe Levenskracht wordt bestemd voor gezellige ontspanningsmiddagen bij de Stichting Valkenhof of in De Hofnar.

Positief

Enkele kinderen jumpen de hoogte in, nadat ze zijn vastgesjord aan dikke elastieken. Ze hebben niet bepaald in de rij hoeven te staan. Er is zegge en schijven één kind dat snoept van een grote spek. De man van de gebak- en oliebollenkraam staat op uit zijn stoel als de cameralens zijn richting in draait. Toch is de kermismeester optimistisch over het hele gebeuren. Martijn Hendrikx is goed zichtbaar in zijn groene shirt en zegt: “Het weer zit helaas een beetje tegen, maar er lopen mensen. Ik blijf altijd positief; aan doemdenken doe ik niet. Morgen zou het nog ’n beetje kwakkelig worden, maar dinsdag en woensdag wordt het beter. Gisteren was het ook wat minder: er was regen, PSV speelde, het valt nog in de vakantie, dus allemaal factoren die meespelen. Dat merk je aan de publieke belangstelling.”

Niet getreurd

Terwijl twee kindjes proberen om eendjes uit het water te vissen, stapt een peuter in draaimolen van Babyworld en twee jongens met capuchon stappen op enkele stripfiguren, in afwachting van de bel. De Maria Super Jump is een geel-zwarte paal die ronddraait op een luchtkussen. Maar niemand koopt een kaartje; het is een troosteloos gezicht. De eigenaar van de schiettent treurt niet echt. “Het hoort er nou eenmaal bij. Over gezondheid en over het weer hebben we niks te vertellen”, zegt hij wijs, en trekt aan zijn grote sigaar. Even later komt er één manneke dat de luchtbuks ter hand neemt en de loop op één van de kleurige sterren richt. Opgelegd Schieten Verboden, staat op een bordje geschreven, wat dat ook betekenen mag.

Terug op de werkplek

Een stuk of vier botsautootjes rijden wild rond; de jongelui hebben zichtbaar plezier in het rondcrossen. In de verte arriveert de burgemeester met zijn gezin en gelukkig komen er enkele klanten naar de oliebollenkraam gelopen. De mevrouw van de zweefmolen is inmiddels weer terug op haar werkplek en maakt met een handdoek enkele stoeltjes droog. Opa en Oma geven hun kleinkind een bos touw in het handje, met de bedoeling dat er aan één touw wordt getrokken, zodat er een mooie prijs omhoog wordt getakeld. De ontsmettingspompjes staan wel klaar bij de ingang van het terrein, maar geen mens die er gebruik van maakt.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie