Luister
Live
23 september 2021 - 15:35
Deel dit artikel:

Vrijdagmiddag is De Zonnebloem weer van start gegaan

Het is een gezellige drukte in de Ontmoetingskerk aan de Julianastraat. Gasten van De Zonnebloem afdeling Valkenswaard komen voor het eerst na lange tijd weer bijeen. Er is geen druk middagprogramma; buurten is de hoofdschotel.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Enkele scootmobiels staan bij de voordeur van de Ontmoetingskerk. Aan de achterkant van het gebouw staan talloze fietsen, vaak met elektrische ondersteuning en lage instap. Zo’n 35 gasten komen binnendruppelen. Soms parmantig en zelfstandig, soms ondersteund door één van de vrijwilligers. Het welkomstcomité houdt goed in de gaten wie een handje geholpen moet worden. Luk houdt als vrijwilliger een oogje in het zeil. Eenmaal binnen kunnen de handen ontsmet worden en wordt een naamkaartje uitgereikt. In de grote kerkzaal staan tafeltjes die gezellig zijn neergezet. Overal verschillende stukjes vlaai, soms met een bordje ‘gereserveerd voor vrijwilliger’.

Angèle van der Kruijs heet vanuit het bestuur als lid van de PR-commissie samen met Marjon iedereen bij de ingang welkom. Dan komt er een gast met een driewielfiets. “Harrie mag naast de scootmobiels parkeren, hurre”, zegt Arianne Jeurissen, die wel begrijpt dat de meneer met zijn fiets niet helemaal achterom kan. “Onze gasten zijn al anderhalf jaar niet bij elkaar gekomen, dus het is een beetje feest. We bieden geen spannend programma, alleen komen er straks nog enkele mensen een dansdemonstratie geven”, aldus Arianne, die bedreven is in het mee opzetten van deze bijeenkomsten. “Het is bewust een buurtmiddag, en ook morgenmiddag komen er gasten. Telkens zo ongeveer 35 tot 40.” Op het moment dat deze middagen georganiseerd werden, was de 1,5 meter-afstand nog verplicht. Vrijwilliger Louisa Olfers heeft een gast in de arm en leidt die rustig naar binnen. Anderen zetten de koffie en enkele vrijwilligers houden het totaaloverzicht.

In de zaal klinkt al gezellig geroezemoes. Gasten gaan zitten en hebben meteen buurt. Aan elke tafel zit een vrijwilliger, zodat er zeker niemand alleen zit. “Piet zit nu te buurten, en praat anders veel minder”, zegt Arianne trots. Wethouder Mieke Theus stapt binnen om deze eerste bijeenkomst mede te onderstrepen. Ook gemeenteraadslid Marie-Thérèse Maas, tevens vrijwilliger van De Zonnebloem, geeft acte de présence. Oud-voorzitter Ton van Helvoort zit aan een tafeltje als correspondent van Valkenswaard Weekblad. “Ik was veertien jaar voorzitter van De Zonnebloem, en toen moest ik volgens de regels stoppen”, zo zegt hij. Rond twee uur is iedereen gezeten en heet Arianne Jeurissen de zaal officieel van harte welkom. “Fijn om jullie te zien na zo’n lange tijd. Wat ben ik toch blij. Ik heb jullie echt gemist”, zegt ze. “We hebben koffie met vlaai en later nog allerlei hapjes.” Dan heet ze de nieuwe gasten met naam en toenaam welkom en brengt in herinnering dat onlangs vier jubilarissen gehuldigd zijn: Cissy Damen 25 jr, Zus Maes 40 jr, Connie van den Nieuwenhof 25 jr en Ans Rovers 10 jr. vrijwilliger.” (zie foto) De nieuwe bestuursleden worden met applaus ontvangen en vervolgens krijgt wethouder Mieke Theus het woord.

Daar word ik blij van

“Ik heb gehoord dat er zestig vrijwilligers actief zijn voor De Zonnebloem en dat er 120 gasten zijn. Geweldig blij ben ik, dat we elkaar weer mogen ontmoeten. Want ik heb als wethouder ook veel thuis moeten werken. Ik vond er niks meer aan. Ik wil gewoon mensen ontmoeten, daar word ik blij van. En op zo’n mooie locatie hier!” Ze is verheugd dat De Zonnebloem het voor elkaar heeft gekregen om elke maand weer iets te organiseren voor de gasten en mede daarom trakteert ze het gezelschap op een lekker kleinigheidje. “Ook het bestuur heel erg bedankt voor alle inzet.”

Dan mag iedereen weer naar hartenlust bijpraten terwijl de koffie en de thee wordt ingeschonken. Arianne Jeurissen vertelt aan één van de tafeltjes over de werkwijze van De Zonnebloem afdeling Valkenswaard. Dat mensen zichzelf mogen aanmelden als belangstellende, en dat het bestuur daarna een gesprek voert met de kandidaat, waarna volgens richtlijnen het lidmaatschap wel of niet wordt verleend. “Onze voorzitter Karin Sesink is vandaag afwezig, maar morgen zal ze zeker aanwezig zijn om de gasten welkom te heten.” Dan laten vier personen van Dansschool Targets zien hoe mooi het kan zijn om samen te dansen.

Altijd met heel veel plezier gedaan

Aan één van de tafels zit mevrouw Zus Maes. Benieuwd hoe ze veertig jaar geleden als vrijwilliger bij De Zonnebloem kwam, zegt ze: “Ik ben bij de pastorie als vrijwilliger begonnen en ben automatisch overgestapt naar De Zonnebloem. Maar precies weet ik het niet meer. Het was in de tijd dat de gasten nog werden verwelkomd in De Graver. Nadien kregen we het zaaltje naast de Mariakerk.” Zus heeft als vrijwilliger allerhande werkzaamheden gedaan voor de vereniging. “Geen boottochten hoor, en collecteren ook niet. Wel zorg ik mee voor de verkoop van loten. Ook ga ik bij mensen op bezoek. Ik heb het altijd met plezier gedaan, ben 83 en heb nog geen zin om te stoppen. Vandaag heb ik als lid van de activiteitengroep al allerlei hapjes gemaakt en vanmiddag stond ik in de garderobe.” Mooi om te ervaren met welk enthousiasme de vrijwilligers zich weer inspannen om het voor de gasten naar de zin te maken. Buiten trekt één van de gasten aan een sigaretje en geniet van de lekkere najaarszon.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug