Luister
muziek
21 oktober 2021 - 16:01
Deel dit artikel:

Achelse Kluis herleeft mede dankzij Sjannie Hulsman

Op zondag 21 november vindt een dagproject plaats met als thematitel ‘In de Traditie ligt de Toekomst’. Op het programma staan enkele concerten, rondleidingen, een diner en een lunch. Sjannie Hulsman uit Kaulille heeft zich het lot van de Achelse abdij aangetrokken en zet er haar schouders onder om de site uit te dragen in de regio.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - TheJansenJournal
Advertentie

Sjannie is cruisedirector op Europese rivieren en ze runt haar eigen bedrijf dat product ontwikkeling doet in onbekende, ondergewaardeerde en onderschatte bestemming. “Ik werk hoofdzakelijk met Amerikaanse gasten op de rivieren. Daarnaast train ik via mijn eigen bedrijf EastguidesWest lokale reisleiders in de landen aan de Zijderoute en op de Grand Trans-Siberian Express treinen. Dat heeft erg veel met product ontwikkeling te maken en het ontwikkelen van toeristische regios. De coronaperiode brak aan, dus het werk viel weg", vertelt ze.

"Ik kom uit Leende, waar mijn vader een actief koorlid was. Hij zong heel vaak gregoriaans op de Achelse Kluis en ik zag en zie het wegkwijnen van de abdij. Vaak reis ik over de Donau met de cruise en kom dan steeds weer in Melk bij de wereldberoemde benedictijnenabdij.” Sjannie verbaast zich over de aantrekkingskracht van dat klooster. Sjannie: “Alles wat ondergewaardeerd is, onbekend en onderschat, heeft mijn aandacht. Ik herken dat in onze regio en merk dat men niet trots is, of durft te zijn, op hetgeen onze streek te bieden heeft. Iedereen kijkt naar Maastricht, Hasselt, Utrecht of Antwerpen, maar het zou beter zijn om eens naar binnen te kijken. Het jeukt bij mij al een paar jaar om met de Kluis iets moois te doen.” Sjannie besluit om een start te maken met een nieuwe richting, in de lijn met de filosofie van de Achelse Kluis en omgeving.

'Ik wil kwaliteit neerzetten'

Site Manager Patrick Roggemans is blij met het initiatief. Ook hij wil iets nieuws. Hij wil geen levend museum wil creëren. Hamont-Achels’ Schepen van Toerisme, Roger Mertens, ondersteunt de plannen die Sjannie ontvouwt. Ze tuigt in haar eentje een prachtig dagprogramma op door daar veel tijd aan te spenderen en haar ervaringen vanuit internationaal toerisme vrijwillig in te zetten om er een succesvolle start van te maken in Achel. Natuurlijk kan zo’n dag niet gratis zijn, maar, zo zegt ze, “Ik wil kwaliteit neerzetten, gasten een keuze geven in een dag-, middag- of avondprogramma en ervoor zorgen niet alleen publiek te trekken dat wekelijks in de herberg een trappist drinkt. Het moet en kan breder getrokken worden.” Tijdens het gesprek blijkt duidelijk dat Sjannie in toerisme geschoold is en Internationaal Cultureel Leiderschap gestudeerd heeft. Ze is altijd bezig in allerlei landen met bruggen slaan en de strategisch ontwikkeling van toeristische regio’s tot in Mongolië aan toe.

Daar gebeuren dingen

Er is een werkgroep met als doel toeristen te trekken buiten het hoofdseizoen. “De groep weet dat er een mooie site is, maar denkt te veel dat de toeristen vanzelf komen. Om mensen te trekken moet waarde toevoegen en dat is een vak dat heel veel werk kost. Het is duidelijk meer dan een foldertje ergens in een informatierek zetten.” Sjannie adviseert betrokkenen om zo veel mogelijk met de trompet over straat te gaan om mensen te laten weten wat er te doen is op De Kluis. “Heb je geen trompet, dan gaat er niemand naar je luisteren”, zegt ze zelfverzekerd en wil heel graag een serie bijeenkomsten neerzetten in de Achelse Abdij om de Kluis weer te laten herleven.

Ze suggereert dat als er opgeleid personeel is, en mensen het gevoel krijgen: waauw, daar gebeuren dingen, dan kómen mensen. Ze droomt ervan wereldberoemde bedrijven uit de regio, zoals Spaas Kaarsen, Zadelmakerij Gebroeders van de Wiel, Philips, Daf en de eigenaren van de Paardensport bij elkaar te krijgen als denktank voor gezamenlijke ontwikkeling. Ook de kloostertuinen zouden volgens haar beter in de belangstelling gezet kunnen worden. “Er zijn in Europa voorbeelden genoeg te vinden”, verzekert ze.

Tickets

De eerste bijeenkomst van 21 november is een variatie op de Gregoriaanse zang, zoals die vele jaren binnen de kloostermuren te horen was. Sjannie heeft allereerst de Schola Cantorum Achel aangetrokken om het muzikale programma te openen. Daarna volgen die dag verschillende vocale en instrumentale concerten, afgewisseld met rondleidingen, lunch en diner. Een flyer geeft veel informatie over het dagprogramma, wat via een QR-code op die folder, Eventbrite of de Achelse Kluis-website geboekt kan worden. Je kunt ook bellen naar +32 11 573 931 of + 31 612 986 341 voor meer informatie of reservering. Sjannie is razend enthousiast en denkt nu al na over de volgende activiteit bij de Achelse Kluis.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie