Luister
muziek
22 oktober 2021 - 09:36
Deel dit artikel:

Were Di en De Dorenhagen willen kinderen enthousiast maken voor techniek

Were Di en basisschool De Dorenhagen in Valkenswaard zijn een initiatief gestart om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met techniek.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het is opvallend dat er in het basisonderwijs weinig ruimte is om de leerlingen kennis te laten maken met techniek. En dat in een van de slimste regio’s van de wereld, waar de economische groei bepaald wordt door onze technische kennisindustrie.

Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk om onze jeugd daarvoor te enthousiasmeren. Daar komt bij dat er veel kennis is bij onze ouders en grootouders. Door het inzetten van deze kennis bij het basisonderwijs wordt volgens hen de betrokkenheid vergroot en de leerlingen leren spelenderwijs met techniek om te gaan - de basis om onze jeugd voor te bereiden op de toekomst.

Het lespakket op het basisonderwijs is momenteel gebaseerd op het verleden, stelt Ben de Klerk, een van de initiatiefnemers. "We mogen echter niet voorbij gaan aan zaken als luchtverontreiniging, groene energie en automatisering. Allemaal componenten, waarbij techniek een belangrijke rol speelt. Daarom is het zo belangrijk, dat de jeugd – onze toekomst – daar op de basisschool kennis van neemt. Zo kan bij de doorstroming naar het voortgezet onderwijs een bewustere keuze worden gemaakt", zegt De Klerk.

Were Di en De Dorenhagen

"In de contacten die ik hierover heb gehad met een aantal basisscholen wordt positief gereageerd. De leerkrachten hebben echter zo’n druk lesprogramma, dat er hier momenteel geen tijd voor kan worden vrij gemaakt. Veelal door administratieve rompslomp en grote klassen." Bij het Were Di, in samenwerking met basisschool De Dorenhagen, is een initiatief ontstaan om tijdens het schooljaar één of twee weken met de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs bedrijven te bezoeken en de leerlingen opdrachten te laten uitvoeren. Een vergelijkbaar traject loopt er in Veldhoven. Tijdens deze week maken de leerlingen ook kennis met programmeren. Het einde van de week wordt afgesloten met een evaluatie, waarbij er een prijs te verdienen is. Dit alles wordt ondersteund door de overheid door middel van de subsidie STO (Sterk Techniek Onderwijs).

Enthousiasme

Tijdens deze week heeft Ben de Klerk de groepen kennis laten maken met programmeren op een simpele manier, gebruikmakend van de microbit, een kleine programmeerbare computer voor het basisonderwijs. Het enthousiasme was zo groot, dat het vraagt om voortzetting.

Na de evaluatie wordt besloten hoe verder te gaan. Vrijwilligers zijn belangrijk om deze projecten te laten slagen. Ben je geïnteresseerd, stuur dan een mail naar ben@wedommelen.nl.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie