Luister
muziek
28 oktober 2021 - 06:00
Deel dit artikel:

Wethouder Marchal: 'Spectaculair uitzicht over centrumverkeer vanuit kerktoren'

Dinsdag klom wethouder Kees Marchal (Verkeer en Mobiliteit, CDA) in de toren van de Nicolaaskerk in Valkenswaard om van bovenaf een indruk te krijgen van de verkeerssituatie om de Markt en N69.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Vanuit het gemeentehuis komt Marchal richting kerk gewandeld, “Ik ben vaak genoeg in de kerk geweest, maar nog niet eerder in de toren”, vertelt wethouder Marchal tijdens de mooie herfstmiddag. Hij trotseert in de toren de eerste 25 treden en op een tussenzolder wordt even halt gehouden. Hier is goed te zien dat om de oorspronkelijke kerktoren van 1860 een nieuwe toren is gebouwd in 1927. “Het is dus een dubbele toren”, aldus Valkenswaard24-verslaggever en kenner Evert Meijs. Dan worden de volgende 75 stappen gezet en arriveert de wethouder bij de galmgaten en de beiaard.

Netvlies

Het rooster, wat tijdens Onnozele Kinderen altijd wordt verwijderd om snoep naar beneden te kunnen gooien, wordt ook nu weggehaald. Kees Marchal zakt door zijn knieën en gunt zich een wonderlijke blik over de Markt. “Spectaculair uitzicht, zeg”, is zijn eerste reactie. “Je kunt nu ook zo mooi de bomen van de Markt zien.” De lijnbus komt voorbij gereden in zuidelijke richting en verscholen achter één van de bomen staat de viskraam opgesteld. Na enige ogenblikken heeft Marchal alles op zijn netvlies staan en wordt het galmgat weer gesloten.

Carillon

Uiteraard volgt een uitleg over de luidklokken en de beiaard van de Nicolaaskerk. “Heel bijzonder, ik heb dit hier nog niet eerder gezien”, zegt Marchal verwonderd. Nadat het Valkenswaardse volkslied door Meijs op het carillon is gespeeld, begint de terugtocht naar beneden, na op het koor nog een blik in de kerk geworpen te hebben en Kinderen voor Kinderen gehoord te hebben op het orgel.

Hart van Valkenswaard

In het persbericht van de gemeente wordt gemeld dat de oude N69 (die langs de Markt loopt) op 12 mei officieel door de provincie is overgedragen aan de gemeente Valkenswaard. “Alleen hierdoor was het mogelijk om het ‘hart van Valkenswaard’ terug te geven aan onze inwoners. Een plan waar jarenlang met heel veel mensen aan gewerkt is. Een plek waar we thuiskomen, elkaar ontmoeten en genieten van ons dorp, tijdens evenementen en op terrassen. Op de zonovergoten 20e juli hebben we dat samen mogen vieren tijdens de eerste kinderkermis sinds corona; met flikkerende hartlampjes, krijtende kinderen die het hart van de Markt kleur geven en gratis ritjes in de Dumbo”, eindigt Marchal.  

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie