Enkele jongeren uit ons lezersgebied kozen onlangs voor het beroep van marinier bij de Nederlandse krijgsmacht en startten daarvoor de zware opleiding in Rotterdam. Wat hun drijfveren zijn en hoe de eerste weken zijn verlopen, vertellen ze zelf liever niet. Daarom komt kapitein Eric voor Valkenswaard24 naar de foyer van Theater De Hofnar.
Behalve zijn naam prijkt op de borst van zijn gevechtstenue ook het logo van Recruitment Regio Zuid met als betekenis instroom, doorstroom en behoud van personeel. De grijze epauletten met dubbele zwarte strepen op zijn schouders verraden dat Eric (56) kapitein is bij de Luchtmacht. Als personeelswerver (recruiter) is hij gestationeerd in de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. “Hier zitten we met ongeveer twintig recruiters uit de vier krijgsmachtdelen bij elkaar om voor Zuid-Nederland nieuwe medewerkers en medewerksters aan te trekken en te enthousiasmeren voor Landmacht, Luchtmacht, Marine en de Marechaussee: voor ons bedrijf”, aldus Eric, die op alle mogelijke manieren de strijdkrachten vergelijkt met een normaal bedrijf. Er moeten prestaties geleverd worden, er wordt een salaris verdiend, het volgen van studies wordt gestimuleerd en er zijn allerlei arbeidsvoorwaarden die in het burgerbedrijf ook van toepassing zijn. “Daarnaast krijgt iedereen in dienst een rijbewijs BE als hij of zij dat nog niet heeft. We geven een baangarantie als de vereiste diploma’s behaald zijn en er is een Persoons Gebonden Budget voor opleidingen en cursussen die je zelf graag wilt volgen.”
Op de vraag waarom Eric zelf ooit beroepsmilitair is geworden, vertelt hij: “Wij woonden vlak bij een kazerne in Venlo waar voortdurend lesauto’s voorbij kwamen. Ik vond dat altijd geweldig en wilde in dienst; linksom of rechtsom. In 1984 ben ik als dienstplichtige in dienst gegaan en solliciteerde vervolgens naar een baan. Ik wilde piloot worden maar na de middelbare school was al snel duidelijk dat het dát niet zou gaan worden. Dankzij het grote scala aan mogelijkheden kon ik een plek krijgen bij de medische dienst. Was het in 1984 nog een bonnetje in de Veronica-gids dat je kon invullen, tegenwoordig is er de vacaturebank werkenbijdefensie.nl waarop je kunt zien welke vacatures er zijn.” Via hospik en verpleger bij de medische dienst en Arbo-verpleegkundige wordt Eric zorgmanager. “Inmiddels heb ik een plaats binnen onze Recruitmentafdeling, en dat zal wel één van mijn laatste functies zijn”, zegt een tevreden militair.
Bij de werving en selectie is de kandidaat steeds centraler komen te staan. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Ook bij Defensie staat de kandidaat centraal. Volgens Eric begint het met mensen te prikkelen door de filmpjes op de media. Zij spelen in op de jongere kandidaten. “Daarmee trek je echter niemand over de streep, hoor.
Het gaat erom om jongeren en dus potentiële kandidaten, goed te informeren over wat het inhoudt om te werken bij Defensie. We geven voorlichtingen op scholen en beurzen en geven Webinars. We willen aansluiten bij iedere doelgroep. ”Als iemand bijvoorbeeld jurist wil worden bij Defensie, moet je andere middelen inzetten dan een 'peppie'-filmpje.
In het begin van een carrière krijg je volgens Eric een startfunctie op een plek waar men je nodig heeft. “Als je eenmaal ergens zit komt de vraag waar je interesse naar uit gaat, heb je gesprekken met loopbaanbegeleiders en wordt een carrière pad met je uitgestippeld. Je moet ergens een stip op de horizon hebben waar je naar toe werkt, net als bij ieder ander bedrijf”, zo luidt het.
Waarom wordt er in het algemeen gesolliciteerd bij één van de krijgsmachtonderdelen? Eric: “Vaak gaat het om mensen die sportief zijn, het zijn teamplayers en mensen die iets willen betekenen voor een ánder en de maatschappij. Ook komen er mensen die het prachtig vinden om uitgezonden te worden. Die zoeken dát weer juist. Als we bepaald personeel heel hard nodig hebben dat moeilijk te vinden is, dan word er gekeken naar de eisen van een kandidaat en kan bijvoorbeeld de leeftijdsgrens opgerekt worden of het salaris aantrekkelijker gemaakt worden met een bonus. Ook verstrekt Defensie voor sommige functies studiedeals waarbij je studie vergoed wordt. Een heel aantrekkelijke regeling waarbij je weinig tot geen studieschuld opbouwt. Gemiddeld genomen is de leeftijd van de sollicitant onder de 28 jaar.”
Militairen worden steeds vaker uitgezonden naar onrustige gebieden in de wereld. Deelname hieraan is niet vrijblijvend. “Als je aan de beurt bent, ben je aan de beurt. Zo simpel is het.” Eric glimlacht. “Het gaat wel altijd in overleg, hoor. Als je eenheid uitgezonden wordt, wordt echt wel gekeken wie, wanneer, welke functie en voor hoe lang. Er komen voorbereidingsprogramma’s om daar naar toe te werken. Het is nooit zo dat we plotseling volgende week vertrekken.” Eric heeft zelf aan veel uitzendingen deelgenomen. Hij is onder meer in Irak, Afghanistan, Irak, voormalig Joegoslavië en Rwanda werkzaam geweest. Hierop aansluitend zegt de kapitein dat tegenwoordig de voorbereiding, de nazorg en de begeleiding van militairen die uitgezonden zijn geweest ontzettend goed geregeld is.
Het blijkt volgens Eric dat militairen onderling een speciale band hebben. “Het is heel anders dan wanneer je bijvoorbeeld in een fabriek of kantoor werkt. Bij ons ben je immers regelmatig weken van huis tijdens een oefening of een uitzending, gaan we door waar een ander stopt. Maar niet alleen als ze uitgezonden worden naar gevechtsgebieden ontstaan vriendschappen. Ook als men ingezet wordt in het kader van Covid-19, assistentie civiele diensten zoals politie, bij een dijkdoorbraak van de Maas of als tuinkassen omwaaien, staan onze mensen klaar en is sprake van saamhorigheid.” Natuurlijk zijn er verhalen van soldaten die nog steeds contacten onderhouden met hun oude dienstkameraden. Samenkomsten van veteranen zijn daar ook een duidelijk voorbeeld van.
Op het einde van het gesprek zet kapitein Eric zijn baret op, voorzien van het embleem van de luchtmacht, en zoekt in de Karel Mollenstraat Zuid zijn dienstvoertuig weer op.
Is je interesse gewekt om militair te worden? Stuur dan een mailtje met je contactgegevens naar eric@werkenbijdefensie.nl en hij neemt contact met je op. Er zijn ook veel mogelijkheden om als burger bij Defensie te werken. Kijk hiervoor op werkenbijdefensie.nl.
Enkele gegevens uit Valkenswaard:
Belangstellenden uit Valkenswaard voor een baan bij Defensie: 47 inschrijvingen.
Daadwerkelijke sollicitaties uit alleen Valkenswaard: 15 kandidaten.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android