Luister
Live
16 december 2021 - 15:50
Deel dit artikel:

Blokhut scouting in Valkenswaard van groen voorzien na aanleg nieuwe N69

Afgelopen zaterdag was het Boomfeestdag bij Scouting Sint Maarten in Valkenswaard. De werkzaamheden aan de nieuwe N69 rondom de scoutingblokhut zijn afgerond. Na het planten van zo’n 600 struiken en bomen ligt de blokhut nu weer in een mooie groene omgeving.

valkenswaard24
  / IVN Valkenswaard-Waalre
  • Beeld - Ad Barten

De informele opening werd verzorgd door de scoutingvoorzitter, het IVN, wethouder Theo Geldens en kinderburgemeester Amy Vos, die twee prachtige gedichten voorlas. Na een laatste uitleg door de gemeente Valkenswaard over het planten en dichtmaken van de gaten rondom de grootste bomen die ze de afgelopen dagen al neergezet had, konden de aanwezigen aan de slag. Het terrein was heel erg blubberig, maar gelukkig waren de deelnemers wel wat gewend. De planten hebben in ieder geval voorlopig genoeg water. Het was wel duidelijk dat 'vele handen licht werk maken', want het klusje was in een mum van tijd geklaard.

Vruchtbare bomen en struiken

Net als op andere plekken in Valkenswaard is ervoor gekozen om naast typische soorten voor deze omgeving, zoals ruwe berk, zomereik en hulst, vooral vruchtdragende bomen en struiken te planten. Er zijn meer dan twintig verschillende soorten neergezet, waaronder Gelderse roos, vlierbes, aalbes, krentenboompje, tamme kastanje, hazelnoot, walnoot, diverse soorten appels en peren). "Daarmee hopen we insecten, vogels, en kleine zoogdieren te helpen. Maar voor de kinderen is het natuurlijk ook extra leuk als ze over een tijdje de vruchten van hun zelf-geplante bomen en struiken kunnen plukken", zegt het IVN.

Fleurig gezicht

De gemeente had er naast de technische voorbereidingen deze keer ook voor gezorgd dat er bij het plantgoed bordjes stonden waarop je kon zien hoe de planten er in verschillende jaargetijden uitzien, hoe de vruchten eruit zien en welke dieren ervan kunnen profiteren. Het zag er daardoor nu al fleurig uit.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug