Luister
Live
18 december 2021 - 05:48
Deel dit artikel:

Burgemeester Ederveen: 'Wij zijn de hoofdstad van UNESCO geworden'

Vrijdagmiddag is op gepaste wijze stilgestaan bij het feit dat zowel de Nederlandse corsocultuur als de valkerij door UNESCO officieel zijn ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. Na enkele toespraken wandelde het gezelschap langs een aantal markante punten van een nieuwe UNESCO Culturele Wandelroute Valkenswaard.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Om 14.00 uur heet burgemeester Anton Ederveen de genodigden welkom bij het VVV-kantoor op de Markt. Een bijzonder welkom aan Stijn Smeulders, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en aan Gabriëlla Buijs, voorzitter Stichting Bloemencorso Valkenswaard, Kees Streng, voorzitter Valkerij en Sigarenmakerij Museum, en aan Gerard Rooijakkers, cultuurhistoricus en pleitbezorger van de valkenjachttraditie. “Twee vermeldingen op de UNESCO-lijst in Valkenswaard! Ik zei al: we zijn de UNESCO-hoofdstad van Nederland geworden. Daar moest UNESCO wel even aan wennen toen ze het lazen, maar ze waren het er wel mee eens”, aldus een trotse burgemeester Ederveen. Hij trekt het corso breder over het hele land maar vindt Valkenswaard toch wel het zwaartepunt van de valkerij in Nederland. “Dit immateriële erfgoed is iets wat door mensen gedragen wordt en levend gehouden wordt. Zeker als je al die corso-buurtschappen bezig ziet waarbij honderden mensen maanden lang aan het werk zijn. Maar ook de vrijwilligers van het Valkerij en Sigaren Museum die onze geschiedenis en daarmee onze toekomst voor vele generaties zichtbaar maken.”

Tussen de aanwezigen ligt een plaveisel met de afbeelding van een grote valk. “Het is een bijzondere plek. Deze valk lag voorheen voor het oude hotel De Valk en is bij de markt-herinrichting naar hier is verplaatst. Het is mooi om van hier, en bij de VVV, straks de nieuwe UNESCO-wandeling te starten.” De heer Smeulders, korte tijd gestoord door graafmachines van straatwerkers, is blij in Valkenswaard te zijn, niet alleen vanwege UNESCO, maar ook als oud-medewerker van deze gemeente. “Bijzonder dat in één gemeente twee tradities Valkenswaard zó raken. Namens het provinciebestuur een buitengewone felicitatie, ook naar de gemeente Zundert, omdat daar ook een bloemencorso is.” De gedeputeerde onderstreept dat de provincie het belangrijk vindt om het erfgoed te koesteren omdat het ervoor zorgt dat onze tradities in de toekomst doorverteld kunnen worden. “Hoe mooi dat de corsogewoonten worden doorgegeven aan de kinderen, die samen met ouders, grootouders en buren meedoen om wagens te bouwen voor de optocht. Dat verbindt en zegt iets over de identiteit van het dorp. Ook het valkerijmuseum zegt heel veel over de traditie.” Namens de provincie zegt Smeulders toe dat de provincie de UNESCO-status nog gaat ondersteunen voor zowel Zundert als Valkenswaard, en ook voor de Hollandse Waterlinie. Als je zo’n status hebt, moeten de mensen dat ook weten!” Burgemeester Ederveen memoreert dat afgelopen jaar ook de inventarisatielijst van het Steendrukmuseum aan Immaterieel Erfgoed is toegevoegd, óók in Valkenswaard.

Valk op de ambtsketen

Met verve vertelt Gerard Rooijakkers daarna dat het nu voor de hele wereld zichtbaar is waar heel veel mensen jarenlang aan gewerkt hebben. “Het Koninkrijk der Nederlanden is trots op Valkenswaard! Felicitaties van de Raad voor Cultuur, het adviesorgaan van de regering.” Dan neemt hij de luisteraars mee achter de schermen van Den Haag waar in 2016 al Valkenswaarddossiers op tafel kwamen en de minister de raad vroeg om een advies te geven. Allereerst over de valkerij en nadien over het bloemencorso. Hij vraagt de burgemeester zich om te draaien zodat iedereen kan zien dat de ambtsketen op zijn rug een afbeelding van een valk. “Het wordt gedragen hier, en jullie dragen letterlijk die UNESCO-nominatie. We waren onder de indruk van het dossier van toen. Bij de corsocultuur kregen we een aanvraag voor Tiel en Zundert. Als Raad hebben we geadviseerd aan de minister om niet twee plaatsen maar het geheel te honoreren, en toen kwamen er 21 gemeenten bij en heet het voortaan corsocultuur.”

Samen met kinderburgemeester Amy Vos onthult gedeputeerde Smeulders vervolgens een gedicht aan de voorgevel van het VVV-kantoor, speciaal geschreven voor deze gelegenheid door Merel Morre en deze middag voorgedragen door Amy Vos.

Indruk van de route

Vervolgens loopt het gezelschap een kort stukje van de nieuwe UNESCO Culturele Wandelroute Valkenswaard, om een bescheiden indruk te krijgen van de invulling van de route. Van de zestien markante punten stoppen de dames en heren allereerst bij het standbeeld van de Valkenier, waarbij nestor Jac van Gerven een korte toelichting geeft. Na een uitleg bij één van de grote foto’s van het bloemencorso wordt bij café In de Swaen geluisterd naar historische feiten uit het verleden van het corso. “Voor menig culturele activiteit een markante plek. Bij kastelein Baken streek lange tijd op maandag na het corso de corsogemeenschap neer om op de goede afloop een borreltje te drinken.” Bij de laatste stop, vlak voor het oude raadhuis, vertelt Jac van Gerven tenslotte over het voormalige hotel De Valk, waar Engelse valkeniers kwamen overnachten.“ Tegen drie uur wordt de bijeenkomst door burgemeester Ederveen voor het VVV-kantoor weer ontbonden. Op dit kantoor zijn de nieuwe wandelroutes gratis verkrijgbaar.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug