Het beschilderen van kerstballen met Valkenswaardse panden mag uniek genoemd worden. Het graveren van glazen, het uitdragen van het Valkenswaards dialect, het maken van een Memoriespel van lipjes van theezakjes, je kunt het zo gek niet bedenken of Tilly Wijnen-Firet heeft er ervaring mee.
“Er zijn veel mensen die me kennen, en dan valt het te veel op als ik weer in het nieuws kom”, zo klinkt het bescheiden van de aan de Dommelseweg geboren Valkenswaardse. Haar vader –geboren in Maassluis- was volgens haar een vreemde in het dorp, maar hij sloot zich bij allerlei verenigingen aan en werd zo toch bekend. “Ik was 43 jaar pedicure en mijn overleden man zat bij het carnaval. Ik ga vaak zwemmen en zo leren veel mensen jou kennen.” Via Facebook communiceert Tilly vaak op positieve wijze met de wereld.
“Toen mijn man Martien stierf, woonden we 44 jaar hier, op huisnummer 44. Hij werd geboren in een historisch pand aan de Nieuwstraat: De Hut, vandaar straatnaam de Hutakker. Daar zijn geen foto’s van, maar ik heb er wel een tekening van gemaakt via mondelinge herinneringen”, en ze haalt een fraai ingelijste tekening van de voormalige postkoetshalte tevoorschijn.” Het huis waar ik nu woon, is dit jaar honderd jaar oud!”
Een gezellige keukentafel wordt de plek waar Tilly Wijnen-Firet (76) de koffie serveert, samen met heerlijke eigengemaakte krummel. Maar eerst even in de woonkamer kijken naar de kerstboom, met daarin achttien zelfbeschilderde kerstballen. Prachtig. “Daar ben ik toen zomaar mee begonnen”, zegt de gastvrouw. “Op Facebook zag ik iemand die kerstballen in opdracht beschilderde met de watertoren en een kerk uit Maassluis. Ik dacht: dat moet ik ook kunnen.” Tilly maakt dan al meer dan dertig jaar kerstballen voor goede vrienden en bekenden, met glitter, als geboorte- of verjaardagspresentje. “Ik heb wel 125 verschillende kleuren glitter.” In haar inventaris zitten nog vele zilverkleurige glanzende kerstballen die ze gaat beschilderen met gesso, een witte ondergrondverf. Dan gaat ze daarop schilderen en ze pakt een voorbeeldbal waarop ze al een valk heeft getekend, klaar om die te gaan beschilderen. Prachtig ziet het er uit. “Lelijke ballen worden zo een mooie oplossing. Het duurt vaak lang voordat ik er aan begin, maar áls ik er aan begin, is zo’n bal in twee avonden af.” De bal met de afbeelding van de protestantse kerk brengt op een veiling € 350 op en een zwembad-De Wedert-bal wordt door het personeel gebruikt voor hun kerstwensen. Op de ballen in de kerstboom staan afbeeldingen van bekende Valkenswaardse gebouwen als de Nicolaaskerk, de Borkelse windmolen en het gemeentehuis. Dan pakt ze haar eigen kerstkaart, met natuurlijk daarop een bal met de afbeelding van haar eigen huis.
Tilly volgt een M.O.-opleiding schrijven en mag zich kalligraaf noemen. “Ik heb enorm veel hobby’s.” Tegen de muur hangt een schitterend schilderstuk van haar met de voorstelling van enkele uien. Ook graveert ze glas, al 45 jaar, ontstaan door het gebruik van pedicuregereedschap zoals een elektrische vijl. “Diamantstiftje er in en ik kon graveren.” Pas nog graveert ze voor iemand achttien wijnglazen en voor de Zonnebloem graveert ze 63 glazen theekoppen. Ze heeft een voorkeur voor kristal, omdat daar schijnbaar geen weerstand in zit. Ook de carnavalsprinsen bezitten een bierpul die door haar gegraveerd is. “Ooit kwamen Martien en ik op een receptie met een gegraveerd glas, en ik laat het ter plekke toch kapot vallen! Ik heb het toch aangeboden met de belofte een nieuwe te maken.” Volgens Tilly heeft ze alle creativiteit door interesse en door haar moeder, die goed kon breien, borduren en haken, “Maar dát kan ik niet. Zij maakte voor de kinderen de prachtigste vliegers vroeger, en maakte ooit de mooist kleren van crêpe-papier voor een circus. Mijn vader Kees Firet kon heel mooi zingen en was solist van het mannenkoor De Leeuwerik. Op You Tube is zijn zangstem nog te horen.” Graag gebruikt Tilly haar tijd ook om foto’s te maken en om te genieten van de natuur.
Dan geeft ze een blik in haar atelier, halverwege de enorme diepe tuin. Daar wordt duidelijk dat het stempelen van kaarten weer een ándere hobby van de Valkenswaardse is. Honderden doosjes zijn gevuld met de meest onmogelijke stempels en staan op overvolle schappen. Met de stempels maakt ze mooie kaarten die soms trapsgewijs een ingewikkelde bewerking ondergaan. Als ze enthousiast vertelt, blijkt bovendien dat ze het Valkenswaardse dialect goed meester is, ondanks een vader uit Maassluis, die steeds Nederlands sprak. Terwijl enkele kippen druk scharrelen in hun ren, laat Tilly zien dat veel van haar boeken over kalligrafie gaan. Verschillende laatjes bevatten allerlei kleuren stempelinkt “Hier zit ik heel dikwijls, bijna elke dag, en het is hier zo fijn”, en ze strijkt over een dik pak met allerlei kleuren en kwaliteiten papier. Op de vraag of ze ooit een workshop gaf, zegt ze: “Als kalligraaf heb ik ooit een beginners- en een gevorderdencursus gegeven.” Eenmaal weer binnen wordt nog even de aandacht gevestigd op een twee meter breed houten paneel met twee uitgesneden valkeniers. Bij Tilly kom je niet uitgekeken en niet uitgepraat. Een positieve supervrouw.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android