Luister
Live
14 januari 2022 - 06:01
Deel dit artikel:

Voedselhuisje nieuw topidee van Linda van Erp: 'Loopt als een trein'

Geen minibibliotheekhuisje langs het trottoir, maar een minisupermarktje. Je kunt er voedselproducten in zetten en je kunt er producten uit halen. Bedoeld voor mensen met een zeer smalle beurs. Weer een succesvol idee van Linda van Erp.

valkenswaard24 / Evert Meijs • Beeld - Evert Meijs

Het is een kastje zoals je wel vaker ziet: deurtjes met raampjes er in en op vier poten. Maar merkwaardig genoeg zitten er dit keer geen leesboeken in, maar woksaus, kapucijners, pasteitjes met ragout en 0.0-bier. Linda van Erp komt enkele maanden geleden met dit initiatief. “Ik ben natuurlijk al heel lang bezig met mijn Hulphoekje Minima Valkenswaard en Waalre, via Facebook. De afgelopen maanden draaide dat weer fantastisch. En nu dacht ik: je ziet veel van die minibiebs, maar dat kun je toch ook met etenswaren doen?” Ze plaatst een oproep voor iemand die zo’n huisje wil maken en Peter Willems biedt zich aan om haar wens te vervullen.

Vier maanden geleden zet Linda het huisje bij haar voordeur. Opnieuw plaatst ze een oproep. “Als mensen levensmiddelen over zouden hebben, konden ze die in het huisje zetten. Natuurlijk moet de houdbaarheidsdatum wel goed zijn”, zegt ze. Alcoholische dranken staat ze niet toe. In no time vullen inwoners het kastje. Dan brengt iemand maandverband, dagcrême of kattenvoer. Even later komen er pakken soep en bonen in een pot. Via Facebook laat Linda iedereen weten dat het huisje gevuld is en dat mensen die het nodig hebben, de producten uit het huisje mogen komen halen. “Het gaat heel goed, en mensen vinden het een super-goed idee. Hoe vaak heb je niet iets in de kast staan waarvan je denkt dat je het niet gebruikt? En als het over de datum is gooien we het alsnog weg. Dat is toch jammer?” Als voorbeeld noemt ze een kerstpakket, waar vaak dingen in zitten die men niet graag eet of drinkt.

Houdbaarheidsdatum controleren

Mensen vertellen dat ze blij zijn met dit initiatief. “Iemand zei het even financieel wat minder te hebben en was naar het kastje gekomen. Die was super-blij.” Ook spreekt ze veel mensen die er iets in doen. Vooral mensen die net boven de voedselbank-grens zitten, hebben het volgens Linda erg zwaar en maken dankbaar gebruik van de producten.

Soms is het huisje te klein en zet ze wat producten even opzij om ze later weer toe te voegen. Elke dag kijkt ze even in het kastje of het er netjes uit ziet. “Ook de houdbaarheidsdatum controleer ik regelmatig. Laatst was er iemand die een blik in het kastje zette met een datum uit 2014. Dan wil je gewoon je troep kwijt als je de kelder hebt opgeruimd. Zoiets kun je zelf wel afvoeren, toch?”

Bedankkaartje

Uit dankbaarheid ontvangt de initiatiefneemster via Marie-Thérèse Maas een attentie van Jong Valkenswaard, een groep jonge ondernemers die zich heeft verenigd. “Soms krijg ik een berichtje of komt er een bedankkaartje in de bus dat ik hun jaar zo fijn gemaakt heb en dat ze altijd bij haar terecht kunnen”, aldus Linda, die veel voldoening uit haar actie haalt.

Wil je in contact komen met Linda om iets te geven of iets te halen? Stuur een privébericht via de Facebookpagina’s van Hulphoekje Minima Valkenswaard en Waalre of van Kastje Hulphoekje Valkenswaard, allebei van Linda. Of via emailadres linda.vanerp@yahoo.com

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug