Luister
muziek
13 februari 2022 - 09:50
Deel dit artikel:

Kai en Kaya waarschuwen je in Valkenswaard voor internetcriminelen

Internetcriminelen zijn heel actief en worden steeds sluwer in hun pogingen om achter gegevens van mensen te komen en hen zo geld afhandig te maken. Kai Leppens en Kaya Brandsma doken in deze problematiek en geven tips in Valkenswaard.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
Advertentie

Bijna iedereen heeft het al eens meegemaakt en weet dat je niet moet denken: mij overkomt dat niet. Het is actueler dan ooit. Door moderne technieken kunnen mailtjes, appjes en soms post zó realistisch zijn, dat je de fraudeurs onbewust vrij spel geeft. ‘Horizontale fraude’ wordt het genoemd. Voor hun afstudeeropdracht zijn agenten Kai Leppens en Kaya Brandsma in deze problematiek gedoken. “Niet alleen ouderen zijn de dupe, iedereen kan er in trappen”, vult Kaya aan. “Daarom staan we donderdag 24 februari op de weekmarkt in Valkenswaard tussen 09.00 en 17.00 uur met ons Mobiel Media Lab om uitleg te geven. Zo hopen we veel mensen te kunnen bereiken.”

Uitleg onder genot van een bakkie

Het is slim om tijdens de markt daar aandacht aan te schenken. Dan is er veel volk op de been en door de ruime opzet kan toch iedereen de coronamaatregelen in acht nemen en voldoende afstand houden. Hulpofficier van justitie, Melvin Meulendijks, en de wijkagent van centrum Valkenswaard zullen daar bij aanwezig zijn om uitleg te geven. Enerzijds proberen criminelen te ‘vissen en hengelen’ naar persoonlijke gegevens als wachtwoorden of doen zich voor als medewerker van een bank of andere instantie. Engelse termen als phishing en spoofing, die daarvoor gebruikt worden, zijn niet voor iedereen duidelijk en worden uitgebreid uitgelegd. Maar er zijn nog meer termen, zoals ‘wangiri’ (soort belfraude) en ‘skimmen’ (bankpas kopiëren). Naast tips, folders en flyers is er ook een kopje koffie of thee voor de bezoekers van het mobiele lab.

Hulp en nazorg

Het is verstandig om hulp te vragen aan een bekende of direct te bellen naar je bank of instantie als je een bericht krijgt via de telefoon, iPad of post, waarin gegevens worden gevraagd. Extra controle is een goede tussenstap. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Wie toch getroffen wordt, kan aangifte doen bij de politie en terecht bij het platform voor fraude van slachtofferhulp Nederland slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/fraude.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie