Luister
muziek
14 maart 2022 - 14:47
Deel dit artikel:

Regenpijpen afgekoppeld van riolering in meerdere straten in Valkenswaard

Om de nieuwe riolering te ontlasten en meer hemelwater op te vangen voor de eigen tuin, is het project gestart om regenpijpen af te koppelen van de riolering en het water in de tuin te laten lopen. Hierdoor komt de waterkringloop weer in balans.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Her en der in de Peperstraat, Reisvennestraat en de Hoge Akkers in Valkenswaard staan borden langs de weg die uitnodigen om naar de open tuindagen te komen. ‘Bekijk de voorbeeldtuinen om af te koppelen’, zo luidt het. Bij Peperstraat 70 staat het bord ‘In deze tuin gaat het regenwater de bodem in’, en ‘Loop maar door naar de achtertuin’. Via een gangetje kom je in een smalle maar diepe tuin die weelderig begroeid is. Een fonteintje spuwt water en er is een klein vijvertje. De hond dartelt van links naar rechts en gastvrouw Alexandra Grol is zeer enthousiast over de hulp van Buurkracht en Regenwacht, die geholpen hebben met het realiseren van het project. “Maar ook Jeep van nummer 82 en Gerard van 80, die bij elke overstroming met natte voeten zitten, super aardige mannen, helpen waar nodig. We hebben met hen veel lol gehad tijdens het afkoppelen.”

Pijp met gaatjes

Alexandra laat zien wat het afkoppelen in feite behelst. Van het dak van het huis en van de aanbouwtjes loopt het water normaalgesproken via regenpijpen naar de riolering. Door er slechts enkele meters extra pijp tussen te plaatsen, stroomt het water nu via een nieuwe pijp naar de tuin. Daar loopt van voren naar achteren een groene pijp die aan de onderkant is voorzien van gaatjes. Het regenwater sijpelt daardoor in de tuin en zakt langzaam in de bodem. Op het einde is de pijp gewoon open en komt er alleen water uit als er een hoosbui komt. Achter in de tuin liggen als voorbeeld drie stukken papier, van 50x50x40 diep, 100x100x10 diep en 50x150x40 centimeter diep. Alexandra: “Elke vorm vangt 100 liter water op. Zo weinig oppervlakte heb je maar nodig om zo veel water op te verzamelen als je een waterberging wilt. Want dat kan ook. En onder de trampoline wil ik ook nog een afvoerpijp laten uitkomen.” Op een zitbankje liggen enkele brochures met als onderwerp Het Grote Afkoppelboek, met veel handige tips voor wie wil deelnemen aan de actie.

In totaal heeft Alexandra 221 euro aan materiaal aangeschaft om de afkoppeling te realiseren. Ze heeft een papier in haar handen waaruit blijkt dat ze bijna 550 euro subsidie heeft ontvangen van de gemeente, op basis van het aantal van 78 vierkante meters oppervlakte waarvan het hemelwater voortaan wordt opgevangen.

Dan komen onverwacht vier enthousiaste jongelui binnen als afgevaardigden van Buurkracht en Regenwacht. Roxanne van Buurkracht: “Ik ben betrokken bij het ontwerpen van de gescheiden riolering in de straten en nu zijn we bezig met het afkoppelen, want dat hoort er ook bij.” De Regenwacht wil burgers bij dit probleem betrekken en samen met de bewoners, designers, overheids- en onderwijsinstellingen, etc. de wateroverlast beperken.

Niet alles wordt opgelost

Alexandra doet mee omdat ze het jammer vindt dat het hemelwater al jarenlang zomaar wegvloeit in de riolering. “Bovendien kun je er superleuke dingen mee doen, en andere mensen zitten tijdens hoosbuien te hozen terwijl ik dan zit te Netflixen. Mijn tuin is altijd droog geweest. Mocht na een zware bui mijn tuin korte tijd nat zijn, dan lig ik daar niet van wakker.” Het is voor haar duidelijk dat de nieuwe rioolbuizen veel zullen oplossen van de wateroverlast, maar niet alles. Dan krijgt Alexandra van het viertal een aardige regenmeter aangeboden om in de tuin te plaatsen. “Dat komt heel goed uit, want mijn oude is stuk!”, zegt ze verheugd.

Meer dan twintig personen hebben deze middag gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op nr 70 en op andere plaatsen een kijkje te gaan nemen. “Ik heb het idee dat iedereen die geweest is, mee wil doen”, zo zegt een stralende Alexandra. “Wij zijn een pilot en moeten proberen om anderen enthousiast te krijgen om mee te doen. Daarom ook heb ik de hele week in de tuin gewerkt om te zorgen dat alles er piekfijn uit ziet. Ik heb geharkt, geveegd en de tafel ontalgt voor vandaag.” Alexandra is geknipt voor deze voortrekkersrol. Ze is een bezige bij. Niet alleen doet ze mee met het ontkoppelproject, geeft ze als vertaler-tolk allerlei buitenlandse taal-opleidingen, maar is ze bovendien actief in Wijkcommissie Hoge Akkers op het gebied van communicatie. De juiste vrouw op de juiste plaats.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie